Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Снимката, която казва всичко

OFFNews 10 юни 2018 в 23:49 13214 4

Снимка instagram.com/bundeskanzlerin

В официалния си Instagram профил германският канцлер Ангела Меркел публикува снимка, която най-правдоподобно предава без думи скандала след срещата на Г-7 в Канада.

Кадърът е запечатал както ината на американския президент Доналд Тръмп, така и реакцията на Меркел, френския президент Макрон и британския премиер Тереза Мей.

Търговският спор между САЩ и техните партньори от Г-7 заплаши елитния клуб с разпадане, отбелязва агенция Ройтерс.

Тръмп изненадващо оттегли подкрепата си за заключителното комюнике от срещата на Г-7 и заплаши, че САЩ вече обмислят вносни мита за автомобили.

Реакцията на Тръмп дойде (разбира се) от Twitter акаунта му. Американският президент обвини канадския премиер Джъстин Трюдо, че е непочтен и нерешителен.

В няколко публикации в Twitter от борда на "Еър Форс 1" - на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7 - Тръмп нападна Трюдо: 

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и фактът, че Канада налага масивни мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар".

Последва нов туит, в който Тръмп обвини премиера на Канада, че се е държал с него "толкова кротко и меко" по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването му и да каже, че американските мита са "доста оскърбителни" и че "няма да позволи да го тъпчат".

"Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.

Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента".

Решението на Тръмп да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Twitter разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване. За няколко секунди вие можете да унищожите доверието с 280 думи в Twitter, заяви днес германският външен министър Хайко Маас.

От Елисейския дворец пък коментираха, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв.

Два дни ние изработвахме текст и се стремяхме да постигнем ангажименти. Ние се придържаме към тях и който би се отказал от тях и обърне гръб, показва, че е непоследователен и действията му са необосновани, заяви Елисейският дворец в декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

4

Azarael

12.06 2018 в 11:54

Ако върви така бай ви Дончо който се изпокара с всички,
може да си остане приятел САМО с другата дървена глава
като неговата, а именно тази на . . .Ким Чен УН !

10571

3

Hissarion

11.06 2018 в 11:07

А този Шминто Абе на страната на Доланд Тъп ли е, че и той се е накаканижил и гледа изпод вежди?

7447

2

MeduimShark

11.06 2018 в 05:16

Ако това не е Фотошоп, заеби. Ебати и висшата дипломация. Те у кухната на Меркел ли са, къде са? Запорожци се дървят на султана. Ха ха.

77927

1

El Commandante

11.06 2018 в 00:11

Наистина казва всичко:

Меркел: ACCEPT ZE TERMS!

The Donald: Like hell I will, German Hillary!

 
X

Подкастът на OFFNews