Путин от Китай за срещата на Г-7: Творческо бръщолевене

OFFNews 10 юни 2018 в 11:45 7670 0

Президентът на Русия Владимир Путин определи критиките на лидерите на Г-7 като "творческо бръщолевене“. Той заяви още,  че отново е настъпил моментът за сътрудничество пред репортери в Китай, където участва в среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, съобщи АФП, цитирана от Фокус. 

Срещата на Г-7 в Канада приключи с Обща декларация, от която американският президент Доналд Тръмп се оттегли.  Лидерите на водещите икономики все пак подписаха общ документ, въпреки сериозните различия в позициите между останалите шест и Вашингтон.

Всички те се обединиха около идеята за "свободна, честна и взаимноизгодна търговия" и подчертаха значението на борбата с протекционизма. Русия да прекрати "дестабилизиращото си поведение" и да спре с опити да подценява демокрацията. 

Документът обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и останалите шест страни. Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от 1 юли. Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че въвежда еквивалентно облагане на стоманата и алуминия от същата дата. 

Американският президент Донал Тръмп, в серия от туитове оттегли одобрението си от декларацията заради "фалшивите твърдения" на Трюдо в края на срещата, като го нарече "нечестен и слаб". Написа, че започва да се търси вариант за облагане на автомобили и, че САЩ са търпели достатъчно дълго време нечестната търговска политика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови