Г-7 изолира Тръмп още в първия ден от срещата на върха

Реакцията на световните лидери дойде след искането на американския президент за връщане на Русия на масата на преговорите

OFFNews 09 юни 2018 в 08:54 13065 2

Доналд Тръмп беше изолиран още в първия ден на срещата на върха на Г-7 от лидерите на останалите шест най-големи световни икономики, след като поиска връщането на Русия в групата и възстановяването на Г-8.

Русия, изгонена след анексирането на Крим, трябвало да бъде върната, защото "може и да не ви харесва, може и да не е политически коректно, но имаме свят за управляване", според Тръмп, който поиска връщането на Русия "на масата на преговорите". Новоизбраният италиански премиер Джузепе Конте подкрепи Тръмп и написа в Туитър, че е "в интерес на всички" Русия да бъде върната. В отговор германският канцлер Ангела Меркел обяви, че всички лидери от ЕС на срещата са против връщането на Русия, докато няма напредък по въпроса за Крим. Канада също застана срещу предложението.

Говорител на Кремъл също се включи, като обяви, че Русия е по-заинтересована от срещи в друг формат, различен от Г-7. В този момент руският президент Владимир Путин бе в Пекин, където получи медал в знак на приятелството между Русия и Китай от китайския си колега Си Дзинпин.

Търканията заради наложените от администрацията на Тръмп мита за вноса на алуминий и стомана в САЩ също продължават. След среща с френския президент Еманюел Макрон американският му колега заяви, че са разговорите за търговията са ги подложили на малък тест, но че работят по въпроса. От своя страна, Макрон заяви, че се надява всички страни да желаят постигането на споразумение.

Канада нарече митата на САЩ "незаконни", а президентът на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че позицията на Тръмп за търговията, климатичните промени и Иран представляват истинска заплаха.

Ройтерс цитира съветник на френския президент, който казва, че САЩ са се съгласили да започнат търговски преговори с ЕС на техническо ниво през следващите две седмици.

Тръмп си тръгна от двудневната среща на Г-7 в Канада рано и се отправи към Сингапур за знаковата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Г-7 обединява най-мощните световни икономики: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Германия. Те представляват повече от 60% от световното богатство. Икономическите въпроси са основните в дневния ред на срещата в Ла Малбе в Квебек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.06 2018 в 19:42

Е, нали същите самодейци бяха изолирали и Русия:)
Проблемът им е само, че забравят да кажат на изолираните, че са изолирани.

7014

1

Диди

09.06 2018 в 14:46

Да изолират Тръмп? Трябва да си ненормален да правиш такъв извод. Всички фукльовци около Тръмп днес ги има утре ги няма. Отгоре на туй играят по свирката му, каквото и да засвири. И тези на 100 процента зависими от хрумванията му ще го изолират. Тъпотия!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!