След срещата в Брюксел: Макрон и Меркел на различни позиции, Туск посредник до юни

OFFNews 29 май 2019 в 07:53 2902 0

Снимка Архив

Без конкретни имена за най-важните постове в ЕС завърши първата среща на лидерите на 28-те страни членки след изборите за Европейски парламент късно снощи. 

Четирите ключови поста, за които националните правителства предлагат кандидати, са за мястото на Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, на Доналд Туск - председателя на Европейския съвет, на Антонио Таяни - шеф на европарламента, и на Федерика Могерини -  Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. 

"Никой кандидат не може да бъде изключен", обяви Туск по повод процеса на избор на председател на Европейската комисия. Туск добави, че ще продължи консултациите си с Европейския парламент не само за председател на Еврокомисията, но и за президент на Европейската централна банка и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Той добави, че неговата амбиция е да има баланс между половете.

Сериозно разминаване има обаче в позициите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като държавният глава на Франция категорично не приема кандидатурата на шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер. Макрон пък обяви, че ще се бори постовете да бъдат разделени поравно между мъже и жени.

Туск ще бъде посредник в преговорите между европейските лидери за избора на бъдещия председател на ЕК. Обсъждането на конкретни кандидатури се очаква на следващата среща на върха на ЕС на 20 и 21 юни. 

Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад Вебер. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно,заяви премиерът ни Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови