След междинните избори в САЩ Байдън си отдъхна и обяви: Ще се кандидатирам пак за президент

OFFNews 10 ноември 2022 в 13:15 10632 25

Джо Байдън на пресконференция по повод междинните избори в САЩ, 9 ноември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Джо Байдън на пресконференция по повод междинните избори в САЩ, 9 ноември 2022 г.

Американският президент Джо Байдън може да си отдъхне. Демократите осуетиха значителни успехи на републиканците на междинните избори в САЩ – пише днес Би Би Си след проведения на 8 ноември вот.

Междинните избори съвпадат по време с изтичането на половината от четиригодишния мандат на президента и на база резултатите от тях се обновява напълно съставът на Камарата на представителите (Конгреса) и се преизбират 1/3 от членовете на Сената; губернаторите на 39 щата и членовете на законодателни органи в редица щати.

Изборните резултати ще повлияят на оставащия до края на 2024 г. мандат на президента Джо Байдън (Демократическа партия) и на политиката на американската администрация.

Според известните до този момент неокончателни резултати Републиканската партия (на бившия президент Доналд Тръмп) се доближава до контрола над Камарата на представителите, но Байдън отбеляза, че не е имало „гигантска червена вълна“, т.е. огромна подкрепа за републиканците – пише британската медия днес.

Всяка от партиите все още може да спечели Сената, който зависи от три вота, които засега са с твърде близки прогнозни резултати.

Управляващата партия (в момента това е Демократическата партия) обикновено търпи загуби на първите междинни избори на президента и стратезите на републиканците се надяваха на мащабни победи, като се има предвид инфлацията, която достигна 40-годишен връх, а и сравнително ниският рейтинг на Байдън. Данните от екзитполовете показват, че избирателите може би са наказали републиканците за усилията им да ограничат възможностите за аборт.

В речта си в Белия дом в сряда следобед Байдън заяви, че досегашните резултати са го накарали да въздъхне "с облекчение". "Мисля, че това беше добър ден за демокрацията", каза той. Президентът добави, че оптимизмът му се е оправдал, и се подигра с журналистите, които бяха предвидили тежки загуби за демократите.

Окуражен от по-добрата от очакваното нощ, Байдън заяви, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

"Намерението ни е да се кандидатираме отново, това е било наше намерение", заяви пред репортери Байдън, който този месец навършва 80 години.

Междувременно републиканците се доближиха до 218-те места, от които се нуждаят, за да изземат контрола над Камарата на представителите от демократите. Ако те спечелят и двете камари на Конгреса, ще могат да блокират програмата на президента. Белият дом се подготвя и за конгресни разследвания на администрацията на Байдън.

От своя страна, Байдън заяви, че е готов да работи с републиканците. Той ще бъде домакин на двупартийни разговори през следващата седмица. Но президентът смята, че американският народ ще възприеме всички разследвания, водени от републиканците, като "почти комедия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

25

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 23:48

Просто републиканците трябва да разберат, че без революция нищо няма да променят....
Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека... САЩ трябва да се събудят.

-240

24

редовно четящ

11.11 2022 в 14:51

Сега рублофилите могат да си сложат шампанското отзад, в задната стаичка де!

-2175

23

IvanGrozn

11.11 2022 в 09:10

Ако доживееш, дядо Байдън :(
Нищо де важното е, че в държави, където институциите работят, каквато е Америка, който и да е на власт ще продължава да дава оръжия за Украйна. БРАВО НА УКРАИНЦИТЕ, ЗАЩИТАВАЙКИ ЖИВОТА И ДЪРЖАВАТА СИ ИЗЧИСТВАТ РУСКАТА СГАН ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!

3767

22

Име на профила

11.11 2022 в 09:07

Не съм фен на Байдън, нито на републиканските кандидати. Тръмп е палячо, но бях съгласен с част от политиките му. Ако живях там щях да съм либертарианец, и предполагам щях да подкрепям Сандърс - но и той одъртя доста.

Проблема на демократите е, че Байдън е изкуфял, но е избираем. Канала Харис няма шанс да спечели след две години. А Тръмп е реална заплаха за втори мандат.

И на тях не им е лесно.

924

21

Diogen

10.11 2022 в 23:13

Пресконференцията на Байдън адски го измъчи. Някъде 10-15 мин преди края батериите му почти се изхабиха и релето му започна да засича. Пелтечи, не си свършва изреченията и прочие несвързаности на езика. Не зная какво мисли силовия кръг край Байдън, но не го виждам след две години изобщо да е в състояние да върви говори. В крайна сметка след две години ще бъде на 82, а в миналото е имал две мозъчни операции. Може би ще има нужда да му инсталират електронен мозък.

-1655

20

ob1

10.11 2022 в 21:17

сашке, и господ не може да ви опази, отидоха ти рублите...

210

19

Merc

10.11 2022 в 19:49

Евролунатика говори за православие ?

Това е нелепо.

Ако не е и смешно.... Но не е .

По скоро е диагноза.

3767

18

Име на профила

10.11 2022 в 19:28

Същия въпрос към евролунатика:

https://www.veed.io/view/53ea774f-af1d-4345-890c-8df7c37ff875

Сега, руzzия свободна стана ли е, или как?