Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сянката на Тръмп не може да спре американската помощ за Украйна. Анализ на Гари Каспаров

OFFNews 09 ноември 2022 в 19:31 3824 1

Гари Каспаров

Снимка Getty Images

Гари Каспаров

Към момента няма риск американската помощ за Украйна да спре, заяви в интервю за YouTube канала "Фабрика новин" руският опозиционер и световен шампион по шах Гари Каспаров. Интервюто е по повод резултатите от междинните избори в САЩ. Публикуваме основните акценти от анализа на Каспаров:

Не трябва да се бърка предизборната риторика и вътрешнопартийното маневриране с дългосрочните интереси както на Демократическата, така и на Републиканската партия. Резултатите от изборите в Камарата на представителите са ясни. Републиканците получават безусловен контрол над Конгреса.

В Сената съотношението остава непредсказуемо. Решаващ ще бъде „фотофинишът“ в няколко щати. Крайните резултати ще се забавят и поради това, че в щата Джорджия по всяка вероятност ще последва оспорване на вота и „прегласуване“. Шансовете републиканците да „завоюват“ и Сената са големи, но остават възможни и следните хипотези: „51 на 49 за демократите“ или „50 на 50“.

Това, което произтича от резултатите на тези избори, е преоценката и дори ревизията на много аспекти на следваната досега от администрацията на Байдън политика. Това засяга обаче на първо място вътрешната политика. Тук перспективите пред Байдън са направо мрачни.

В сферата на външната политика възможностите на Конгреса и на Сената да влияят на политиката на президента са ограничени. Дори при мнозинство от две трети за републиканците, с което правото на „вето“ на президента се анулира.

Така или иначе, решенията на изпълнителната власт ще бъдат прокарвани през Конгреса. Да, Камарата на представителите може да ограничи дадени разходи за външнополитическите цели на Байдън. Доколкото това засяга Украйна, част от средствата, особено за военно подпомагане, вече са утвърдени. Решения на новия Конгрес с обратна сила са невъзможни.

Дори при хипотезата за „Путински заговор“ и „зла умисъл на републиканците“ (координирана кампания и в Конгреса, и в Сената помощта за Украйна да бъде блокирана) това дори не е възможно и в сферата на политическата фантастика.

Лидерът на все още републиканското малцинство в Конгреса Кевин Маккарти има силни амбиции да бъде новият говорител на Конгреса. За това обаче са му необходими гласовете на всички републиканци. Около една четвърт от тях, „заклетите тръмписти“, открито настояват за прекратяване на помощта за Украйна: „Средствата за Украйна помпат инфлацията и трябва да остават в САЩ“. Но мнозинството в Републиканската партия стои на позициите не на Тръмп, а на Рейгън. И надмощие на „кресливото“ малцинство на Тръмп по този въпрос е трудно реализуемо.

Вероятният изход за републиканците може да бъде известно ограничаване на финансовата и на хуманитарната помощ за Украйна. Но това едва ли ще се отрази на военните програми и доставки. Тил на републиканците винаги е бил американският военно-промишлен комплекс. Абсурдно е да се предположи, че републиканците ще работят в интерес „помощта за Украйна да секне“, като накърняват дългосрочните интереси и планове на своя основен „донор“.

По-голямо внимание заслужават някои странни „движения“ в самата администрация на Байдън. Те са израз на известна паника в случай на пълен контрол на републиканците върху Конгреса и върху Сената. Защото очевидно едно от първите „дела“, с които ще се заеме републиканското мнозинство в конгреса, е казусът с Хънтър Байдън, сина на президента. И това може да породи желание „на тръмпистите да бъде подхвърлен някакъв кокал“. Сред републиканците са силни настроенията на Байдън също да бъде организиран импийчмънт, за да бъде Тръмп „отмъстен“.

Но в близка перспектива, до встъпването на новия Конгрес в пълномощията му от 5 януари следващата година, особени рискове за помощта за Украйна, не съществуват.

Главната интрига в сегашните избори обаче е „дали Тръмп ще получи трамплин“ за участие в изборите през 2024 г. Перспективата е все още неясна. Вътре в Републиканската партия вече кристализира оценката, че Тръмп е „воденичен камък“ по отношение дългосрочните интереси на партията. Да, той „наелектризира“ и мобилизира поддръжници. Но показателни са резултатите от днешните избори в тези щати, в които бяха наложени републикански кандидати с изричната поддръжка на Тръмп (Пенсилвания, Аризона, Джорджия). Ако това бяха не „тръмписти“, а умерени републиканци, те биха победили безапелационно.

При целия шум и суматоха, които създава около себе си, Тръмп е негативен фактор за интересите на Републиканската партия на общонационално ниво. Победата на Рон Десантес във Флорида потвърждава тази оценка и увеличава значително шансовете му да бъде кандидат на републиканците на изборите през 2024 г. И няма пречка Тръмп да бъде пожертван, ако пречи на Републиканската партия да победи в следващата президентска кампания.

Сегашните избори не променят общата поддръжка, с която в САЩ се ползва Украйна. Това съгласие остава единственият консенсус между републиканците и демократите по ключовите въпроси на външната политика и резултатите от междинните избори едва ли ще го променят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

1

Ivan Terziysky

10.11 2022 в 08:34

Тръмпистите звучат точно като наште рубладжии: да не даваме оръжие на Украйна, защото искаме мир. Иееее! Такива лицемери! Гади ми се..
 
X

Да помогнем на украинските деца!