Синът на легендарния Шах Масуд продължава съпротивата срещу талибаните

Долината на петте лъва отново е непримирима и не се дава на завоевателите

OFFNews 04 септември 2021 в 10:31 12679 2

Един малък регион от общо 34-те в Афганистан продължава да е непримирим и да води истинска война срещу талибаните, завзели всички останали части от държавата. Това е Панджшир, наричан още и Долината на петте лъва.

След бягството на президента Ашраф Гани там се събраха всички ярки противници на режима на талибаните - вицепрезидента Амрула Салех, министъра на отбраната Бисмила Мохамади, няколко генерали и войни от спецчастите на афганистанската армия, обучени от САЩ.

Последните новини за това какво се случва в последния бастион на съпротивата срещу талибаните са противоречиви, но там продължават да се водят тежки сражения със стотици жертви. Талибаните заявиха пред Ройтерс, че са установили контрол върху долината, но от съпротивата отричат.

Вицепрезидентът Амрула Салех отрече твърденията, че е избягал от страната и определи ситуацията като "трудна".

Панджшир от десетилетия е определян като уникално място в Афганистан. Регионът, в който живеят 150 000 - 200 000 души, е много трудно достъпен. До него може да се стигне само през тесен проход по течението на едноименната река. Населен е основно с таджики за разлика от преобладаващите в страната пущуни.

Чисто исторически Долината на петте лъва е имала водеща роля в съпротивата след падането на монархията в Афганистан. Пандшир през 70-те години въстава пръв срещу установеното комунистическо правителство в Кабул, а после повежда яростна битка срещу съветските агресори, навлезли в страната през 1979 г. После долината воюва и с талибаните, които подлагат областта на 5-годишна обсада през 90-те години. През този дълъг период най-ярката фигура на съпротивата е легендарният боец Ахмад Шах Масуд - истинско страшилище както за руските войници, така и за талибаните. 

Днес новият лидер в Долината на петте лъва е неговият единствен син - 32-годишният Ахмад Масуд. Младежът е получил добро образование в Кингс Колидж и Сити Юнивърсити в Лондон. Защитил е и дисертация по военни науки. Завърнал се е в Афганистан, за да включи в политическия живот на страната и да продължи делото на баща си.

Младият Масуд основа организация за защита на страната наречен Национален фронт за съпротива на Афганистан.

"Победихме Съветския съюз, ще победим и талибаните", казва новият лидер и призова САЩ, държавите от ЕС и арабските страни да го подкрепят срещу талибаните.

Според някои сведения силите на съпротивата в Пандшир възлизат на около 10 000 бойци. Ще могат ли да издържат и колко ще могат да издържат срещу многократно надвишаващите ги по брой талибани, изобщо не е ясно. Със сигурност обаче духът на легендарният Ахмад Шах Масуд, който бе убит при атентат през 2001 г., все още е жив в Долината на петте лъва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

05.09 2021 в 07:35

Новината е фалшива, таджиките в Афганистан са повече, отколкото в самия Таджикистан, не става дума за 10 000 бойци. Говори се за 12-15млн таджики като цяло. Никакви талибани не могат да ги превземат, тъй като живеят в северните планински райони, и имат оръжие в изобилие. Въпросните сражения са свързани с намеренията им да участват във властта, която талибаните се канят да присвоят. Ще натъркалят няколко хиляди чалми, и тия ще ги поканят да управляват с тях.
 
X

Подкастът на OFFNews