Силни бури в Европа и САЩ взеха жертви и причиниха сериозни щети

OFFNews 21 май 2022 в 13:16 2235 0

Мичиган след торнадото

Снимка БТА/АП

Торнадо в американския щат Мичиган

Силни бури в Германия, Чехия и САЩ причиниха сериозни материални щети. Има жертви и ранени, предадоха осведомителните агенции.

Най-малко един човек загина, а близо 60 бяха ранени, вследствие на бури в Германия, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Особено тежко засегната е западната провинция Северен Рейн - Вестфалия. Торнадо, което връхлетя град Падерборн, рани 43 души, 10 от които - сериозно, съобщи днес полицията. Трийсетина човека са получили медицинска помощ в болница, като една жена е с опасност за живота.

Нанесени са сериозни щети в търговски район и ще е необходимо сериозно почистване, каза тази сутрин полицията.

Власти заявиха снощи, че стихията е отнесла покриви, повалила дървета и разпръснала отломки на километри разстояние.

Торнадо в Германия

38-годишен мъж загинал, когато слязъл в наводнено мазе в град Кобленц, в съседната югозападна провинция Райнланд-Пфалц. Той бил ударен от ток и паднал на глава.

Бури торнадо връхлетяха още два града в Северен Рейн - Вестфалия - Липщат и Лютмарзен. В Липщат също са нанесени сериозни щети, но няма пострадали хора, съобщи полицейски говорител, цитиран от ДПА.

Той добави, че основният проблем при разчистването ще са повредените покриви и падналите дървета.

Няколко други части на Германия също бяха засегнати от силни бури. В югозападната провинция Бавария, 14 души, сред които няколко деца, пострадаха при срутването на дървена хижа вчера.

Известната германска метъл група "Рамщайн" бе принудена да прекъсне за половин час свой концерт в град Лайпциг, в източната провинция Саксония, заради гръмотевична буря. 45 минути след началото на шоуто, феновете бяха помолени да потърсят подслон, но 15 минути по-късно им бе разрешено да се върнат по местата си на стадион "Ред Бул Арена".

Метеоролог обясни, че мощните бури са резултат от смесването на топли въздушни маси от юг, по-конкретно от Испания и Франция, от една страна, и на студени от север, отбелязва АФП.

Торнадо причини смъртта на най-малко един човек в северния американски щат Мичиган. 43 човека са ранени, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Торнадото връхлетя вчера следобед град Гейлорд, в северната част на Мичиган. Полицията съобщи за сериозни щети. Улици са блокирани от паднали дървета, електрически стълбове бяха съборени и са нанесени щети на къщи и търговски обекти.

Силни бури се разразиха през изминалата нощ над Чехия, вкл. изсипала се градушка на места, и причиниха значителни материални щети и затруднения за транспорта, предаде ДПА.

Няма съобщения за пострадали хора. По данни на Чешкия хидрометеорологичен институт скоростта на вятъра е достигала 130 км/ч. Противопожарните служби са реагирали на повече от хиляда сигнала.

Пречупени и паднали дървата са повредили автомобили и са блокирали шосета и железопътни линии. Очаква се разчистването да продължи днес през целия ден, казаха от аварийните служби.

В пражкия квартал Троя стихията е нанесла повреди на палатков лагер за бежанци от Украйна. Някои от настанените там са били преместени на безопасно място с автобус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови