Швеция ще депортира 106-годишна сляпа и неподвижна афганистанка

"Възрастта не е сама по себе си основание за защита", твърдят шведските власти

ОFFNews 05 септември 2017 в 12:33 7542 3

Снимка Al Jazeera

Швеция ще депортира може би най-възрастната бежанка в света - 106-годишната Бибикхал Узбек от Афганистан. 

Жената е сляпа и болна, прикована към леглото. Тя е на 105 години, когато синът и внуците и я носят на гръб, прекосявайки планински пътеки от Кундуз в Североизточен Афганистан през Иран и Турция, с надеждата да потърсят убежище в Европа през 2015 г, пише "Индипендънт".

Само след седмици жената ще навърши 107 години, а молбата и за убежище е отхвърлена от шведската Агенция по миграция. Тя е получила заповед да се върне в Афганистан.

Агенцията смята, че родното място на семейството - Кундуз, където текат тежки сблъсъци между афганистанските сили за сигурност и талибаните, е достатъчно безопасно за цялото семейство и те трябва да се върнат там.

Семейството твърди, че жената надали ще преживее пътуването обратно в Афганистан. Роднините и са подали жалба до Агенцията, искайки поне тя да остане в страната, за да изживее остатъка от дните си. 

"Тя е на 106 години, не вижда, не говори, не ходи, тя е болна", разказва внукът и, "в Афганистан има война, проблеми с талибаните, не разбирам защо искат от нас да се върнем. Много хора загинаха тази година".

Шведските власти обаче са категорични: "Възрастта не е само по себе си основание за защита".

Швеция наскоро отнесе критики за това, че прави тестове за покръстени бежанци относно знанията им за християнството. Заедно с техническите въпроси за тяхната вяра, те се изпитват върху разликата между православните и протестантските църкви и колко части има в Новия завет.

През май адвокатът по Серпил Гюнгор заяви, че често му се е налагало да прекъсва разпитващите органи по време на тест, за да попита дали въпросите за релевантни, като се има предвид тяхната сложност.

През миналата година Швеция напуснаха рекорден брой хора, търсещи убежище - 4 542.

Като причина за това се смята дългото време за обработка на молбите за убежище, строгите правила за събиране на семейството и затрудненията при намиране на сигурна работа с добро заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11739

2

muhlio

06.09 2017 в 03:01

А 18-те нейни синове и дъщери, 36-те внуци, и 72-мата братовчеди остават в Швеция?! Така си и знаех.....
Не..., те всички са подали молби за убежище при путин.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков