Швеция се отказа да депортира 106-годишната сляпа афганистанка

ОFFNews 04 октомври 2017 в 16:21 2593 0

Снимка Al Jazeera

Шведският административен съд даде на 106-годишната афганистанка Бибихал Узбеки, която искаше да депортира по-рано тази година, временно убежище в Швеция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шведският Апелативен съд по въпросите на миграцията отмени решението на Шведската агенция по миграцията жената да бъде депортирана. Тя е със сериозна степен на инвалидност и едва говори, а също така е и сляпа.

Съдът посочи, че е взел под внимание силно напредналата възраст на жената, както и нейното много тежко здравословно състояние. Становището на агенцията по миграцията е било, че възрастта сама по себе си не е основание за предоставяне на убежище.

Тя е получила разрешение за временно пребиваване за срок от 13 месеца, което изтича на 19 юли 2019 г.

106-годишната Бибикхал Узбек от Афганистан е може би най-възрастната бежанка в света. Тя е на 105 години, когато синът и внуците и я носят на гръб, прекосявайки планински пътеки от Кундуз в Североизточен Афганистан през Иран и Турция, с надеждата да потърсят убежище в Европа през 2015 г.

В родното и място - Кундуз, текат тежки сблъсъци между афганистанските сили за сигурност и талибаните. По-рано тази година шведските власти заявиха, че тя трябва да се върне там, но все пак размислиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови