Шолц се обиди на Зеленски. Посланикът на Украйна в Германия го нарече 'обидчив лебервурст'

OFFNews 03 май 2022 в 16:25 11529 5

Снимка Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц внезапно обяви, че на този етап не възнамерява да ходи в Украйна, защото е обиден на украинските управляващи. Причината е отказът на украинския президент Володимир Зеленски да покани германския президент Франк-Валтер Щанмайер, стана ясно от интервю на Шолц за германската телевизия ZDF.

Украйна обвинява Щайнмайер в прекалено близки отношения с руския президент Владимир Путин и погрешна политика спрямо Руската федерация през последните години. Самият Щайнмайер призна това и се извини на украинците.

В отговор на позицията на Олаф Шолц украинският посланик в Германия Андрий Мелник нарече канцлера "обидчив лебервурст", а медиите масово разкритикуваха Шолц и напомниха, че сега не е време за игра на гордост, а трябва да се покаже единомислие спрямо Русия.

Миналата седмица след дълги колебания Олаф Шолц все пак обяви, че Германия ще прати военна помощ на Украйна - бронирани машини "Гепард". Впоследствие стана ясно, че към доставката не са включени муниции и съответно машините са напълно непригодни за употреба. Въпреки това по-късно Шолц заяви, че отношението на Украйна към страната му е несправедливо "при цялата помощ, която Германия оказва".

"Украинците не са ни длъжни с нищо, те се бият за цяла Европа в момента", написа най-старият германски седмичник "Шпигел". Подобни коментари има и в другите медии.

"Да се обидиш заради отказа да бъде приет Щанмайер не е рационално, а емоционално решение, което пречи в момента на всички ни", пише още "Шпигел".

Вместо Шолц в Украйна ще отиде лидерът на опозицията и председател на Християндемократическият съюз Фридрих Мерц. Първоначалната идея бе той да придружава Олаф Шолц, но сега ще е там сам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

7

Constanza

04.05 2022 в 02:06

"Обидчив лебервурст"...

Тези украинци ми стават все по-симпатични.

3767

4

Име на профила

03.05 2022 в 18:23

Точно Шолц прави всичко възможно да протака, отлага, отменя всякаква военна помощ. По какви съображения е това може да се спори, ама айде да не се прави. Познавам не един и двама германци, които му се дразнят на про-руската политика.

-240

3

редовно четящ

03.05 2022 в 18:01

И каква помощ им дават? Тези танкове ги измъкнаха с клизма, сега пък няма да им дават боеприпаси. Правят си те тънките сметки! Германия е много виновна за прокарването на руското влияние в Европа!

2099

2

Mateevk

03.05 2022 в 17:55

Ама и тия украинци не си поплюват. Разбирам, че са на зор, ама няма нужда да хапят ръката, която им подава помощ. Немският президент поне се извини за заблудите си. Нашият очбаче още е в плен на тях. Та трябва да се оценява това и Зеленски също не му пречи да поднесе едно извинение, както и посланикът там. Да, Западът подцени много опасността от режима на Путин, но сега трябва първо да се справим с него и после да търсим персоналните вини в минало време, защото не е само немският президент виновен определено. И други има.

2051

1

Propaganda

03.05 2022 в 16:45

Алчна немска тутурутка...точно неговата арабска колония е виновна, че раските боклуци имат наглостта да нападат вероломно нашата Европа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!