Както не даваше оръжие: Германия праща и Леопарди, и Гепарди на Украйна

OFFNews 26 април 2022 в 11:36 3916 4

Олаф Шолц

Германия ще изпрати и танкове, и противоракетни системи на Украйна, стана ясно днес.

Страната официално ще одобри доставката на "Гепард" на Украйна, заяви във вторник високопоставен депутат от една от партиите в управляващата коалиция, цитиран от Ройтерс.

Йоханес Фогел от либералните Свободни демократи потвърди информация от вестник "Зюддойче цайтиунг", че министърът на отбраната Кристин Ламбрехт ще предложи оръжията на срещата със съюзниците във вторник във военновъздушната база Рамщайн на САЩ в Германия.

В същото време германският производител на оръжия "Райнметал" е предложил да продаде 88 бойни танка "Леопард" втора употреба на Украйна, съобщи БТА. Офертата включва обучение в Германия, резервни части и боеприпаси, показват документи, с които се е запознала ДПА.

"Велт" съобщава още, че компанията "Краус-Мафей Вегман" иска да достави 100 самоходни гаубици, способни да поразяват мишени на 40 км.

Директната доставка на танкове от Германия на Украйна е полемична тема в тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, отбеляза ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на нарастващи критики в страната си и в чужбина заради това, че правителството му не е доставило тежки оръжия на Украйна, за да й помогне да отблъсне руските атаки, дори когато други западни съюзници увеличават доставките, припомня Ройтерс.

Шолц твърди, че запасите на германската армия са твърде изчерпани, за да изпрати тежки бойни оръжия като танкове и гаубици, а тези, които германската индустрия е заявила, че може да достави, не могат лесно да бъдат използвани.

Критиците, включително сред малките му коалиционни партньори, обвиняват Шолц, че е твърде плах, може би поради сдържаността на някои кръгове от неговата Социалдемократическа партия (СДП), която отдавна се застъпва за сближаване на Запада с Русия.

За разлика от други западни съюзници, Германия не достави оръжия на Украйна преди нахлуването на Русия на 24 февруари и дори блокира други държави да изпращат военно оборудване с германски произход, предвид дългогодишната си политика да не изнася оръжия за военни зони.

Тази политика се радва на широка обществена подкрепа предвид кървавата история на Германия през 20-и век и произтичащия от нея пацифизъм, както и предвид вината на Германия към Съветския съюз за Втората световна война.

Въпреки това дни след инвазията, която Москва определя като "специална военна операция", Шолц обяви драматично преразглеждане на германската външна политика и политика на сигурност, целящо да я направи по-настойчива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

26.04 2022 в 13:16

Ще го повярвам като го видя. Дали от притеснение за гласове на изборите, или по-вероятрно заради сериозно газово лоби, което не изключва и пари на ръка, Шолц прави всичко възможно да откаже и забави всички доставки на сериозна техника. Последно беше с Мардер-ите, немците дават, швейцарците, не давали. Всяка седмица нещо ново такова.

Като ги видя танковете снимани в Украйна ще повярвам. А снимките тия дни се разпространяват светкавично.

-529

2

6екеr4о

26.04 2022 в 12:07

Има Господ!

4038

1

Moirae

26.04 2022 в 12:06

Германците сгрешеха тежко и се изложиха като проститутки във външната политиката и в момента сме застрашени заради малодушито им. Така и наш бройко се лендзеше с платноходките в Черно море, комплекс Камчия и услугите към Доган през руски фирми и накрая взе, че им построи - и та за отмъщение срещу България за "южен поток" - цял газопровод за 1 година и платен от джоба на българина. Всичко това отслабваше позициите Украйна.