Шефката на външната комисия Екатерина Захариева се подписа под искане за международен съд срещу Русия

Красимир Крумов 30 януари 2023 в 21:24 7135 6

Екатерина Захариева

Снимка БГНЕС

Председателката на комисията по външна политика в Народното събрание Екатерина Захариева

Ръководителите на комисиите по външни работи на парламентите в страните членки на ЕС подписаха съвместно изявление за необходимостта от международно наказателно преследване на престъпленията на Русия в Украйна. От българска страна подписа си положи председателката на комисията по външна политика в Народното събрание Екатерина Захариева.

„В отговор на продължаващата, непровокирана и несправедлива агресия на Руската федерация срещу Украйна, напомняме, че Руската федерация продължава грубо и открито да нарушава международното право и своите задължения, включително Устава на ООН, чрез войната си срещу Украйна, нейния суверенитет , независимост и териториална цялост", се казва в документа, който беше публикуван от председателя на Комисията по външните работи на полския сейм Радослав Фогел.

„Напомняме, че планирането, започването и воденето на нападателна война и нарушаването на международното право и договори е престъпление срещу мира“, се казва още в декларацията. Ръководителите на външните комисии на европейските парламенти осъждат войната, водена от Русия, и подчертават, че няма да признаят анексирането на териториите, окупирани от Украйна.

Националните парламентаристи изразяват също така силна подкрепа за действията на Международния наказателен съд, като същевременно подчертаха, че този съд няма юрисдикция да съди пълномащабната война на Русия като престъпление на агресия, така че трябва да се създаде правна рамка за учредяването на специална институция, която да изправи пред правосъдието отговорните за това престъпление.

Изразяваме нашата солидарност с Украйна и нейния народ, насърчаваме всички партньори да показват подкрепата си за тази страна по всякакъв възможен начин, завършват политиците.

Декларацията, написана на английски, беше публикувана в понеделник от Радослав Фогел в Туитър. Освен ресорните председатели на парламентите на Полша (и двете камари - Сейма и Сената) и на Българияя, документът е подписан от колегите им от Украйна, Великобритания, Германия, Испания, Холандия, Белгия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Словения, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Ирландия, и председател на комисията по външни работи на Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

31.01 2023 в 08:53

Пешко,

Къде чу, че Рашка трябва да е обявила война? В някой пернишки хоремаг ли? :D

-970

5

Да не би Украйна да е обявила война на Русия или обратното и аз да не съм разбрал?! Ако няма война по смисъла на международното право, каква декларация е това? Единствената и цел е нахъсване на малоуните поддръжници на нацистите, пропаганда и демонстриране уж единство. Смешна и жалка работа от безволеви марионетки

2550

4

alfakentavur

31.01 2023 в 01:43

Рашистките плъх ли да следваме?
2 млн. българи емигрираха на Запад, 20 хил. в СССРайха.
Къде е по-добре?

5630

3

deyan_h

31.01 2023 в 00:57

Мдааа.. Следваме европейският чакал... Страхотно.

2051

2

Propaganda

30.01 2023 в 22:25

Въпрос на време е територията на пути да бъде обявена и съдена на нивото на ИДИЛ, Хамас и Ал Кайда!

рашисма и исляма са кръвни джихадистки братя!
Тази война поредно го доказа.

11462

1

dardorel

30.01 2023 в 21:36

Поздравления г-жо Захариева!!