Северна Корея пред ООН: Народът ни се радва на фундаментални свободи

ОFFNews 08 октомври 2014 в 13:22 5679 6

Представителят на Северна Корея в ООН Ри Тонг Ил по време на срещата, където беше признато, че Пхенян има трудови лагери за поправяне на хората.

Снимка Richard Drew/AP.

Представителят на Северна Корея в ООН Ри Тонг Ил по време на срещата, където беше признато, че Пхенян има трудови лагери за поправяне на хората.

Северна Корея представи във вторник по-правилен доклад пред ООН относно човешките права в страната, съобщи "Ройтерс".

Той идва като отговор на разследването на ООН по-рано тази година и техния доклад за правата на човека в азиатската страна, който силно осъждаше Пхенян за отношението му към хората. В своята версия обаче Северна Корея отхвърля всички обвинения, като ги нарече "необуздани слухове", подхвърлени от "вражески сили".

Докладът на Организацията на обединените нации беше дълъг 372 страници и описваше широка гама от незачитане на човешките права в Отшелническото кралство, включително затворнически лагери, систематични изтезания, оставяне на хора да умрат от глад и убийства, сравними с тези от нацистко време.

Делегацията на Пхенян организира рядко срещана за тях отворена среща в централата на ООН в Ню Йорк, където покани национални делегати и репортери. Там Чо Мйонг Нам, който представлява Севернокорейската асоциация за изучаване на човешките права, обясни, че в страната му може да има леко потъпкване на човешките права от време на време, но Пхенян върви в правилната посока.

"Тъй като обществото ни е във време на преход, когато ние се придвижваме напред, може и да има някои проблеми в икономиката и в други сфери. Може да ни се наложи да построим още къщи и обществени здания, за да осигурим на народа си по-добри условия за живот. Затова в нашата конституция има разпоредба, която предвижда това, след като обществото се развие. Така радостта на хората от техните човешки права и фундаментални свободи ще нарасне дори още повече, каза Чо Мйонг Нам.

Чо обвини "външни сили" са икономическите проблеми, които изпитва държавата му, като визираше международните санкции срещу Северна Корея, които бяха наложени заради многократните тестове на ядрени и балистични ракети.

Като обобщение за доклада на ООН за човешките права в страната Пхенян отвърна, че "враждебните сили постоянно нападат човешките права в Северна Корея в опит да опетнят образа на страната и да сринат социалната система и идеологията, избрани от корейския народ. Необузданите слухове и измислици за Северна Корея явно са в обръщение сред международната общност, благодарение на презряната врява на враждебните сили, опитващи се да оклеветят човешките права в страната ни и да я наранят", заключи Чо.

Той отново отрече Пхенян да поддържа затворнически лагери, но призна, че съществуват "поправителни центрове, където хората подобряват своята психика и поглеждат с друго око на злините, които са извършили, и се реформират чрез труд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!