Сеул смята, че Северна Корея се готви за война догодина

OFFNews 07 октомври 2014 в 19:31 7756 5

Севернокорейски танкове.

Снимка Vincent Yu/AP.

Севернокорейски танкове.

Северна Корея се подготвя да обяви война на Южна Корея през 2015 г. и да обедини двете страни отново в една, съобщава Сеул, цитиран от "Интърнешънъл бинзес таймс".

Доказателства за това според южнокорейците са подсилването на армията на Пхенян и удвояването на войниците в определени войскови части.

"След като определи 2015 г. като времето на обединението, Северна Корея се подготвя за мащабна война. За целта страната увеличи двойно броя на обучаваните в летните военни лагери в сравнение с предходните години", се посочва в доклад на министъра на отбраната на Южна Корея.

Поне 19 пъти тази година Пхенян изстреля ракети по територията на южната си съседка, поддържайки отношенията обтегнати.

"Имаме сериозна готовност да се противопоставим на ограничените провокации на Северна Корея, както и на евентуална тотална война", се допълва в доклада на министъра.

Предупреждението идва, малко след като кораби на двете държави размениха предупредителни изстрели около оспорваната морска граница. Сблъсъкът продължи не повече от 10 минути, а причина за него стана пресичането на Северната лимитационна линия от севернокорейски катер. Южнокорейското командване съобщи, че севернокорейският плавателен съд се е оттеглил след размяната на изстрели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови