Саудитска Арабия повишава бойната си готовност заради заплаха от нападение от Иран

OFFNews 01 ноември 2022 в 20:49 4205 2

Снимка STEP News

Иран срещу Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е предупредила САЩ за възможно нападение от Иран срещу цели в кралството. Армиите на САЩ и страните от Близкия изток са в повишена бойна готовност, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“.

В отговор на предупреждението Съединените щати, Саудитска Арабия и няколко съседни страни повишиха степента на готовност на своите военни сили. Саудитски официални представители казаха, че Иран е готов да атакува както кралството, така и Ирак, за да отклони вниманието от вътрешните протести, обхващащи страната.

Съветът за национална сигурност на Белия дом заяви, че е загрижен от предупрежденията и е готов да отговори, ако Иран предприеме атака. „Загрижени сме от заплахата и оставаме в постоянен контакт чрез военни и разузнавателни канали със Саудитска Арабия“, каза говорител на Съвета за национална безопасност.

Миналия месец командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран публично предупреди Саудитска Арабия за „необходимостта да се ограничи отразяването на протестите в Иран от сателитни новинарски канали“, включително Iran International, който е популярен сред много иранци.

„Това е последното ни предупреждение, защото се намесвате във вътрешните ни работи чрез тази медия“, каза генерал-майор Хосейн Салами.

През септември Иран беше обхванат от масови протести, започнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини , която беше задържана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб. Според очевидци тя била удряна с палка по главата, а след това главата й била ударена в кола. Момичето е закарана в участъка, откъдето е откарано в болница в кома. Тя почина след няколко дни.

По неофициални данни в резултат на протестите са загинали над 200 души, а над хиляда са арестувани. Иранските власти обвиниха САЩ, Израел и Саудитска Арабия в подстрекателство към протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

01.11 2022 в 21:55

Егати диваците, тия искат да ограничат отразяването на протестите в Иран, ония се пънат да свалят американските сателити, (с прашки сигурно?) , един на друг си дават железа да избиват цивилни...иранците и руснаците са варварите на 21 век. Руснаците обаче са по-напред в тази класация.

865

1

Constanza

01.11 2022 в 21:29

Отдавна мястото им е в историята.