САЩ започнали преки доставки на оръжие за кюрдите в Ирак

Германия от своя страна пък е отказала да доставя оръжия в Ирак

OFFNews 11 август 2014 в 19:39 4122 5

Съединените щати са започнали спешно да транспортират оръжия и муниции за силите на иракските кюрди, сражаващи се с напредващите екстремисти от „Ислямска държава”, каза говорител на Държавния департамент Мари Хафт.

„Ние работим с правителството на Ирак за спешното и много бързо набиране на все по-нужните оръжия за кюрдите”, каза тя пред CNN.

Решението за пряка помощ за кюрдите разкрива колко загрижен е Вашингтон от бойните успехи на джихадистите от "Ислямска държава" в Северен Ирак. То отразява и виждането на Белия дом, че иракчаните трябва да предприемат необходимите стъпки сами да решат собствените си проблеми със сигурността.

Според Харф, по инициативата се работи от миналата седмица, но не уточни коя американска агенция организира нещата или какви и колко оръжия са изпратени.

„Ние виждаме безпрецедентно високо ниво на сътрудничество между иракските сили и кюрдските сили. Такова досега не сме виждали. Те си помагат взаимно. И ние работим много активно кюрдите да получат нужните им оръжия”, каза още Харф.

Германия от своя страна пък е отказала да доставя оръжия в Ирак, предаде Reuters.

„Правителството на Германия вече много години се придържа към принцип, според които не изнася оръжия за зони на военни действия”, каза говорителят на кабинета Щефан Зайберт на пресконференция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!