САЩ: Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Македония

Държавният департамент разговаря директно с Франция за евроинтеграцията на западната ни съседка

Георги Савчев 13 януари 2022 в 20:09 8486 3

Снимка state.gov

Габриел Ескобар

Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Северна Македония, заяви пред "Гласът на Америка" представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. Ние обаче силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, смятаме, че страната свърши огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически е европейска държава. Затова искаме процесът на присъединяване да започне възможно най-скоро, каза Ескобар.

Представителят на Държавния департамент е разговарял с Франция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. От 1 януари Франция пое шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

Вярваме, че членството в ЕС за всички държави от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас, заяви Габриел Ескобар. 

САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделяни в процеса на присъединяване към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

13.01 2022 в 21:43

Поредният малцинствен неграмотник, който не може да посочи столиците на 10 държави по света и не знае колко на брой са щатите в страната му. Но това не му пречи да се бута да решава за 6 мес въпроси на 10 000км от дупката, където се е пръкнал?!

3948

1

Здравомислещ

13.01 2022 в 20:55

Поредният малоумник, който със сигурност не знае къде се намират двете държави, нито, че такава(СМ) държава или народ някога са съществували, но пък откри такова малцинство у нас и побърза да го подкрепи! ЛУМПЕН, защо убивате тъмнокожите във вашата страна, защо убивате навсякъде по света?
 
X

Да помогнем на украинските деца!