САЩ изпраща бойни кораби към Либия

Елица Мартинова 13 септември 2012 в 08:16 2277 0

САЩ изпраща бойни кораби към Либия, Снимка: БГНЕС, Архив
САЩ изпраща бойни кораби към Либия, Снимка: БГНЕС, Архив

Пентагонът е изпратил два бойни кораба към либийските брегове, информира АП. Акцията най-вероятно е свързана с вчерашното убийство на американския посланик Кристофър Стивънс в Бенгази.

Единият от корабите - крайцерът „Лабун“, вече е в района, а другият - „Макфол“, ще достигне либийския бряг до няколко дни.

Корабите имат екипаж от общо 300 души, и са въоръжени с ракети Томахок. Корабите нямат специална мисия, но командирите им ще могат да реагират на всяка поставена от Пентагона задача.

В сряда вечер американското правителство обяви, че разглежда убийството на посланик Стивънс като атака спрямо цялата държава.

АП цитира източници, близки до американското правителство, според които САЩ вече са изпратили безпилотни самолети, които да помагат в разследването на нападението.

След убийството на Стивънс замесник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши предположи, че извършител е незаконна екстремистка групировка. Той призна, че правителството в Либия не успява да установи контрол над цялата територия на страната.

Междувременно, президентът Барак Обама нареди да се засилят мерките за сигурност на американските дипломати в целия ислямски свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови