Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС през януари

Вероника Шербанова 18 декември 2013 в 11:21 1916 3

Сръбският премиер Ивица Дачич

Снимка ЕПА/БГНЕС

Сръбският премиер Ивица Дачич

Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС на 21 януари 2014 г. Това съобщи еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

Решението е признание за усилията на Сърбия да нормализира отношенията си с Косово, както и желанието за реформа, допълни Фюле.

Това е историческо събитие за Сърбия. Много поколения граждани и много правителства са очаквали този ден, заяви сръбският премиер Ивица Дачич. Много съм горд, че това правителство успя да го постигне, посочи той.

Подобряването на отношенията между Сърбия и Косово и намаляването на напрежението между двете страни беше сред основните изисквания за започването на преговорите за присъединяване към ЕС.

Между Сърбия и Косово беше подписано и споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС.

Двете страни са приложили до голяма степен елементите от споразумението от април, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Преговорите със Сърбия започват през януари. Продължава и работата за подписване на споразумение между ЕС и Косово. Това ще даде стимул на двете страни да продължат по пътя към пълното нормализиране, категорична е Аштън.

От Брюксел са категорични и че Албания също е постигнала значителен напредък в опита си да постигне стандартите на Европейския съюз, като получаването на статут на страна кандидат за членство ще бъде обсъдено през юни 2014 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!