Quantcast

Ивица Дачич: Сърбия не е "Украйна на Балканите"

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2013 в 16:31 1264 5

Сръбският премиер Ивица Дачич Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбският премиер Ивица Дачич Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската интеграция на Сърбия не е спорна.Страната ни няма да се окаже в ситуацията на "Украйна на Балканите" и да бъде зависима от Русия.

Това заяви в интервю за БНТ сръбският премиер Ивица Дачич.

"Сърбия с Русия няма неясни отношения, когато става въпрос за политиката, която водим. Русия няма нищо против Сърбия да върви към ЕС. Така, че позицията на Русия към Сърбия и Украйна по отношение на ЕС е доста различна и тя се вижда. Затова в този контекст европейската ориентация на Сърбия не е спорна, тя не е противопоставена на приятелството между Белград и Москва. Сърбия желае да бъде член на ЕС и да запази и развива отношенията си с главния политически партньор Русия и Китай", каза Дачич, който бе на посещение у нас.

"Сърбия има интерес да има много добри отношения с България. Това са два близки народа и държави и трябва да търсим нашите общи интереси. Много добре би било да бъдем заедно, защото тогава сме и по-силни. Така ще можем да постигнем много, както в политически, така и в икономически план, което да ни помага едни на други. Договорихме се с премиера Орешарски да организираме заседание на правителствата на България и Сърбия, а после да се проведе и заседание на правителствата на България, Сърбия и Румъния. Благодаря на България за подкрепата, която дава страната ви за евроинтеграцията на Сърбия. В същото време обаче Сърбия трябва да дефинира ясно добрите неща и да определи проблемите, които има в отношенията си с България, и да ги решава практически", каза още Ивица Дачич.

Той посочи, че родината му няма проблем с българите в западните покрайнини. "Единствено някой в Белград трябва да се занимава с този въпрос. Знаейки това, аз лично определих своя съветник Ивица Тончев, които е и представител на българската общност в Сърбия, да се занимава с този въпрос. За да не стигнем до ситуация отпечатването на няколко хиляди учебника да стане много сериозен политически въпрос между страните ни и да не се получи така, че сръбското правителство е против българското малцинство в Сърбия. Проблемът трябва да бъде ясно дефиниран. А истинският проблем, които съществува в тази част на Сърбия и от другата страна на границата - в България, е свързан с икономическата изостаналост", каза премиерът.

По думите му изграждането на газопровода "Южен поток" е много важен проект за Сърбия, но проблемите по него трябва да се решат не с политически, а с икономически аргументи. За Сърбия стойността на изграждането на трасето на "Южен поток" ще донесе близо 2 млрд. евро печалба. А във време на икономическа криза това е много сериозно постъпление за всяка една страна, посочи министър-председателят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2013 в 17:47

Къде е главния въпрос на сръбско-българските отношения - намесата на Сърбия в Македония?..
Следете да видите как сърбо-русофилите, на власт у нас, ще продадат с мълчание братята българи в Македония. Коминтерновците прилагат плана за унищожение на българския етнос. Вето за Сърбия! Да на членството на Македония в ЕС преди сърбо-московците!

15.12 2013 в 10:58

Да наистина, Украйна недвусмислено би шута на путинистите, докато сърбежите по навик се гъзят на Изток. Къде беше "главния политически партньор" по времето на бомбардировките над Белград? Пиеха си водката и гледаха сеир? Къде бяха, когато Косово се отцепи? Пиеха си водката и гледаха сеир? Е това е била винаги политиката на московските лицемери и експлоататори към всичките им "съюзници" и "приятели".

14.12 2013 в 18:49

Ганьо Бакалски, ако случайно погледнеш картата на Сърбия, ще видиш че все още имат едно малко прозорче към света през Черна Гора, ама не се знае до кога...та или ще влизат в пътя или ще го духат под вода за да не дигат прах, пък и тях вече ги предадоха азиатците та ще си направят сметка на коя страна да са.

14.12 2013 в 18:45

Браво добре се справяш с опорните точки. Днеска ще ти платим двоен надник, а ако не искаш пари може да присъстваш на гей срещата между мен, мистър Вагинин и министър Столайнев довечера.

14.12 2013 в 17:18

Сърбите няма да влязат в ЕС. Еврогейският Къюз ще им влезе отзад, в лакомия задник, както стана с България. Като ги ошушкат до дупка, друга песен ще запеят. Експанзията та ЕС е неоколониална агресия срещу неприсъединените страни.