Quantcast

"Афис": 56% искат Македония в ЕС, но само след договор за добросъседство

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2013 в 10:52 2848 9

Националният флаг на Македония. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Националният флаг на Македония. Снимка: БГНЕС

Преди да започне преговори за прием в ЕС, Македония трябва да сключи договор за добросъседство с България.

Това  е мнението на 56% от сънародниците ни, показва социологическо проучване на агенция "Афис", цитирано от "Фокус".

57% от анкетираните са на мнение, че Македония трябва да е член на ЕС. 63% подкрепят членството на Сърбия.

Повече от половината анкетирани (52 на сто) смятат, че Евросъюзът трябва да продължи да се разширява.

„44% от българите смятат, че България трябва да помогне на Македония да влезе в ЕС, а 27% - не споделят това мнение. 34 % от запитаните се чувстват близки с Македония. 63% смятат, че гражданите на Република Македония са българи, а 3,8 % смятат, че те са небългари", коментира Чавдар Найденов от "Афис".

„Сумарно 8,5 % от запитаните споделят, че имат един или повече бежанци сред родителите и прародителите си. Средно взето, тези хора относително повече се интересуват от българо-македонските отношения и имат мнение за тях”, допълни той. По отношение на поведението на институциите - в България виждат асиметрия между българските и македонските институции. 49% от запитаните са на мнение, че институциите се стараят прекалено да сдържат негативизма към Македония.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 18:50

Поредното некоректно, манипулативно изследване, целта на което е да даде обосновка и оправдание за прогръцката позиция на български политици спрямо Македония. Естествено, който плаща музиката - Евгений Кирилов,задава и... отговорите. Чавдар Найденов, много тихо, като един герой на Илф и Петров, който когато лъже се изчервява, сподели "резултатите" и не можа , а и не пожела да ги защити. Основният рефрен - българите искали споровете с Македония да се решат преди началото на преговорите с ЕС, беше предварително зададен и всичко остнало бе една рехава мъгла за лапнишараните. Така при новото гласуване през декември гръцките измекяри в Брюксел - Евгений Кирилов, Андрей Ковачев и сие ще имат подкрепата на "българския народ" за позицията си спрямо Македония. Гърците ще мълчат, пуделите ще лаят, а агенция "Афис" след време ще се оправдае, че е била употребена, но видите ли несъзнателно.

06.12 2013 в 14:48

Бе разни договори на хартийка не ни вършат работа. Да си ни връщат българските територии, заграбени от "великите сили", и толкова. За FYROM е много лесно - по една трета на Албания, Гърция и България. Поне да не сме без хич.

06.12 2013 в 13:02

Ех дейба тва угодничество!
Първо тъмно-сини агенцийки, сега розовите прасенца на Юрката...
Утре очакваме да "избухне" микра янова в ефира и страниците на UFF-нюз!

06.12 2013 в 12:57

Какъв мармот бе Санчо? Ти нали само за салама се бориш? Свободата нали на върха на копието, уф-ф-ффф! на върха на салама беше?
Всичко има начало и край, само салама - 2 края, а по средата грам свобода.

06.12 2013 в 12:08

Да, бе, тръгнали сте, велики дела ще правите по кръчми и чалгатеки, като "защитници на българщината", а пък един мармот завива шоколада в станиол ...

06.12 2013 в 12:00

Задължително само след подписване и стриктно спазване на договор за добросъседство без ни най-малко отклонение от нашата БЪЛГАРСКА история и преиначаване ! Да си признаят,че историята която в момента са си измислили е недействителна и манипулативна!Да не оказват какъвто и да е натиск над Българското население от западните покрайнини!При тези условия може би ще се съглася да влезат в сем. на Е.С.

06.12 2013 в 11:59

Бе не е точно така - през ВСВ германците ни върнаха всички заграбени от "великите сили" законни български територии, обаче англо-американците след войната пак ни ги отцепиха, защото не искат Велика България на три морета. Разпределиха изконно българска земя между Гърция, Турция, Румъния и Макидония. И сега не искат да ни ги върнат. Мълчат като пукали. Ще се наложи да си ги зимаме сами.

06.12 2013 в 11:33

Професор Насирански, то Македония я изгубихме благодарение на любимите ти руски фафлужници(тогава са били само селяци) , и в продължаващи действия и бездействия на продажната комунистическа пасмина, повиших те в Академик, ама ако продължаваш да се изказваш не подготвен ще те разжалвам в доцент!!!

06.12 2013 в 11:02

Ако "БЮРМ" иска да влиза в ЕС, същия статут трябва да се даде и на Добруджа, Тракия, Мизия, Дунавската равнина, и Шоплука. Щом ще го караме по такъв признак...