Ди Велт: България и Румъния не бяха готови за ЕС

OFFNews 24 октомври 2013 в 09:48 2858 10

Публикацията на
Публикацията на "Ди Велт"

България и Румъния не бяха готови за влизане в Евросъюза. То се случи твърде рано, твърде бързо и твърде необмислено, пише в коментар германският вестник "Ди Велт", цитиран от bTV.

"Преживяванията на ЕС във връзка с приемането им през 2007-ма са предимно негативни. Двете страни пълнят челните заглавия с новини за корупция, незаконно присвояване на средства от ЕС и мафиотски структури. Страхът, че в противен случай София и Букурещ ще се плъзнат в анархия и така ще превърнат източния заден двор на общността в несигурно място, не трябваше да се превръща в критерий за приемане в ЕС", пише изданието.

"Европа едва успя частично да овладее икономическата криза и председателят на Еврокомисията Жозе-Мануел Барозу вече започна да говори за присъединяване на нови страни-членки към ЕС от Балканите. Лесно е да се каже, че в дългосрочен план ще бъдат присъединени балканските страни в случай, че те отговарят на условията и критериите. Барозу не иска да затвори нито една врата. Това е достойно за уважение, но той не бива да събужда фалшиви надежди у балканските държави. При положение, че еврокризата е само наполовина преодоляна, ЕС все още не бива да мисли за присъединяването на Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. И не бива да забравяме, че допреди няколко години на Балканите все още се водеха войни", коментира "Ди Велт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!