Саакашвили в открито писмо: Путин планираше да нахлуе в Украйна още през 2004

OFFNews 19 юли 2023 в 09:32 6179 9

Снимка Кремъл

Срещата продължава цяла нощ, а в началото и Путин честити на Саакашвили избирането на президентския пост в Грузия.

Руският автократ Владимир Путин е планирал да нахлуе в Украйна още през 2004 г., твърди бившият грузински президент Михаил Саакашвили в отворено писмо, публикувано от британския "Таймс". Според политика, сценарият за започване на война в Европа е бил създаван в Кремъл в течение на много години и е бил известен на доста широк кръг от хора.

Бившият грузински президент, който сега се намира в затвор, твърди че Путин е говорил за териториалните си амбиции с него по време на първата им среща в Кремъл. Тя се състои на 11 февруари 2004 година, когато кремълският диктатор честити на Саакашвили избирането му на поста президент на страната. "Всичко, което прави сега, малко или много ми го изясни по време на първата ни среща", обяснява със задна дата Михаил Сакашвили. Според запазени новини от онова време, срещата между двамата е продължила цяла нощ.

Разполагайки с информация за възможно руско нахлуване в Украйна, бившият президент на Грузия информира незабавно партньорите си на Запад за това. Уведомява незабавно, наред с другите, германския канцлер Герхард Шрьодер, но той, както казва Саакашвили "незабавно информира Путин за това". 

Саакашвили предупреждава многократно западните политици и след руско-грузинската война през 2005, като се опитва да им обясни каква заплаха е Руската федерация. Призивите на политика за спиране на руския империализъм не са взети на сериозно, което, според него има последствия в настоящите събития.

"Когато предупредих Запада за Путин, бях игнориран като нестабилен и откачен", казва бившият президент на Грузия, който в момента е гражданин на Украйна. Властите в Киев многократно призовават правителството в Тбилиси да екстрадира политика за лечение. Върховната рада на Украйна също призова настоящия президент на Грузия Саломе Зарубишвили да използва правото си на помилване спрямо Саакашвили.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

9

Bad Horse

19.07 2023 в 16:11

През 2014 цялата страна беше нестабилна, без силна централна власт. Разузнаването и армията бяха инфилтрирани от горе до долу с руски агенти. Морала им беше нисък. Населението на Крим и Донбас не се съпротиви на окупацията особено, а някои дори я приветстваха. На чело на НАТО - САЩ, а начело на САЩ - Свети Обама Мекия.

При тези условия, помощтта от Запада щеше да бъде пропиляна. 2014-та не беше подходяща година за военен отпор.

Вместо това удариха Путин с по-мощно оръжие, икономическа изолация. И почнаха да подготвят Украйна за война. Подготвиха я с модерни тактики и запасиха със Свети Джавелин, дронове и други модерни оръжия, така че през 2022 запасняци от териториалната им отбрана спряха елитни руски войски.

135

8

Far Rider

19.07 2023 в 15:35

ЕС, САЩ и другите държави от НАТО носят отговорност за войната в Украйна. Дори да оставим настрана Саакшвили. След окупацията на Крим трябваше да реагират така кактосе опитват да реагират сега. И нямаше да има война. Но, "за да не разсърдят Путин" и най=вече по настояване на агента на ЩАЗИ баба Меркел те се направиха на разсеяни. Знам, че не е правилно, но ми се иска ей-така за малко руснаците да ударят по Германия! За наказание на немските пияни свине.

12407

5

Bad Horse

19.07 2023 в 11:22

Какъв ядрен арсенал, на тия военната техника е от нивото на Брежнев! Новите машини са малко на брой и са главно за пропагандни цели, с изключение на някои ракети.

Ядрените ракети искат обновяване и поддръжка и също смяна на плутония, защото той има период на полу-разпад 88 години. Тоест, не може просто да си стои в бойните глави вечно. Кой го е поддържал това? С какви пари? С какви специалисти? В корумпираната отгоре до долу система, само ракетните войски са изрядни така ли?

Мисля че ядрената сила на Русия е преувеличена. С изключение на няколко подводници и може би няколко ракетни установки, останалото не е годно за действие. По-скоро проблема е, как да се обезвреди безопасно? Мръсна бомба е по-голяма опасност, отколкото ракета да литне и порази цел.

22548

4

dolivo

19.07 2023 в 11:13

Най-вероятно гражданска война.

Което Американците няма сигурно да допуснат заради ядрения арсенал.

Затова ситуацията е патова - Сащ ще предпочетат да подкрепят силовак, срещу гаранции за ядрения арсенал.

12407

3

Bad Horse

19.07 2023 в 11:01

Още едно поколение максимум, преди Русия да стане китайска колония и/или се разпадне на по-малки държави. Демографията е страшна сила, като банкова лихва. Съчетано с алкохолизъм, световна изолация и 100-годишна деволюция на населението... може и да го видя докато съм жив.

Империя/федерация/съюз, както искайте го наричайте, над много различни народи, може да съществува само по два начина - терор от центъра или всеобщ просперитет. И двете са невъзможни вече. Затова ще се образуват малки държави, в които може да има терор или просперитет или комбинация от двете.

Няколко години вътрешни войни, може би?

-529

2

6екеr4о

19.07 2023 в 10:56

Грешка, извинявам се: териториални претенции!

-529

1

6екеr4о

19.07 2023 в 10:23

Как можаха западните политици да забравят, че след 1917 година СъвеЦкия съюз пълномащабно се готвеше да завземе целия свят, стремежът бе към т. нар. от комунделите "Световна пролетарска революция"!?

Един виден международен комунистически курфюрст Георги Димитров, по известен като Гошо Тарабата, бе казал по подобен повод: "Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено"!

А сега се чудим как, защо и докога Путлер и бандата сенилни малоумници около него не само продължават да имат териториялни претенции, но и водят над 500 дни една изключително кървава война!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика