Руският парламент създаде спецгрупа ГРАД за идентифициране на враговете в културата

OFFNews 05 август 2022 в 17:19 1802 1

Русия има традиции в борбата с враговете в културата още от времето на СССР.

Снимка Wikimedia

Русия има традиции в борбата с враговете в културата още от времето на СССР.

В руската Дума по инициатива на партията „Справедлива Русия" е създадена специална Група за разследване на антируски действия (ГРАД), която ще идентифицира лица с „антидържавна позиция“ в областта на културата, съобщи Комерсантъ.

Групата, съставена от депутати и сенатори вече е изготвила списък с агенти на чуждо влияние, а в нея фигурират знакови за медийния свят в Русия имена. Телевизионният водещ Иван Ургант („Вечерний Ургант“ по Първи канал) е посочен като агент, а главният изпълнителен директор на Първи канал Константин Ернст е обявен за негов съучастник. В списъка с враговете са още режисьорът Александър Молочников, директорът на Болшой театър Владимир Урин му е съучастник. Групата Би-2 също е в списъка.

Както отбелязва "Парламентарният вестник", на 4 август депутатите са изпратили искания до ръководството на Първи канал, Болшой театър, както и до Министерството на културата, Министерството на цифровата трансформация и Министерството на спорта. В тях те настояват за уволнението на режисьора Александър Молочников и телевизионните водещи Иван Ургант и Александър Василиев, а също така искат да разберат кой е поканил групата Би-2 да участва в Суперкупата на Русия по футбол през 2022 г.

От черния списък на ГРАД ще може да се излиза само при публично обявяване на активна подкрепа за цивилното население и народната милиция на т. н. ЛНР и ДНР, както и на руските въоръжени сили.

Актьорът Дмитрий Певцов, който е част от ГРАД, казва: "Всичко, което излиза по големите екрани, сцени, изложбени зали, трябва да бъде под контрола на държавата, това е очевидно. В противен случай ще се унищожим. И това, което разяжда държавата ни отвътре трябва да мачкаме като дървеници. Голям брой такива „буболечки“ имаме в културата и изкуството, особено в големите градове.“ – категоричен е Певцов.

ГРАД е създадена по инициатива на Захар Прилепин, писател и съпредседател на партията "Справедлива Русия - За истината". Групата включва представители на различни партии, по-специално актьора Дмитрий Певцов ("Нови хора"), режисьорът Николай Бурляев ("Справедлива Русия - за истината"), ръководителя на щаба на Захар Прилепин Дмитрий Кузнецов ("Справедлива Русия - за истината" ), както и няколко сенатори. В групата няма нито един представител на Единна Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!