Руският газ пак ще се плаща и в чуждестранна валута

OFFNews 31 декември 2022 в 09:04 8682 15

Владимир Путин

Снимка Архив/БТА

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Руският президент Владимир Путин подписа с указ, с който допуска т.нар. неприятелски държави, участващи в санкциите срещу Руската федерация, да се издължават за доставките на природен газ в чужда валута.

Указът излиза осем месеца, след като "Газпром" спря доставките за България заради отказ за плащане в рубли и ден преди изтичането на договора за доставки от руската компания.

Президентският указ вече е в сила. В него се уточнява, че плащанията за получения природен газ трябва да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в договора. С новия указ се внасят промени в предишния, който датира от първи април и който задължаваше определяните от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли.

Предложената схема предвиждаше потребителите на синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да конвертира валутата в рубли на Московската борса. Тогава Владимир Путин предупреди, че ако европейските клиенти на "Газпром" не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

"Ако не постъпят такива плащания, то ще считаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите. С всички произтичащи от това последици. Никой нищо не ни продава безплатно. Ние също не възнамеряваме да се занимаваме с благотворителност. Тоест действащите договори ще бъдат прекратени".

Новите правила засегнаха 54 компании от 27 европейски държави. В края на април Полша първа отказа да плаща за руския газ в рубли. Впоследствие към нея се присъединиха България, Финландия, Нидерландия и Дания.

Руските доставчици на природен газ могат да приемат плащания в чуждестранна валута от купувачи на газ от неприятелски държави, ако събират задължения за доставки на газ от такива купувачи", се посочва в указа, публикуван днес в портала за правна информация.

Разплащанията могат да се извършват в чуждестранна валута, която е посочена в договора, като се използва специална сметка, открита от оторизирана банка въз основа на заявление от руския доставчик. Задълженията за доставка на газ се считат за погасени, след като средствата на чуждестранния купувач бъдат преведени по такава сметка.

В същото време "погасяването на дълга на чуждестранния купувач по договора за доставка на природен газ не е основание за възобновяване на доставките на природен газ от руския доставчик, ако чуждестранният купувач не спазва процедурата, установена с настоящото постановление", се казва в документа.

Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушение на санкциите. Въпреки това, както съобщи Bloomberg, ЕК е разпространила нов регламент, според който европейските вносители ще могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават наложените на Москва санкции, и да откриват банкови сметки за плащания във валутата, предвидена в договорите, припомня БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

15

Чичо Джо

01.01 2023 в 14:42

И ко стана сега? ПутлЪо се найгра и се нахендри на дЕдовия! И ако някой от мръсните мурзилски тролчета продължава да говори, че санкциите не работели, това е живото доказателство! Кочината, бензиностанция с ракети трябва да бъде разтурена а свинете пратени в забвението на историята! Санкциите така или иначе ги върнаха 60години назад!

2051

14

Propaganda

31.12 2022 в 22:50

руССия значи смърт!

924

13

Diogen

31.12 2022 в 19:56

Рашистите кацнаха на дедовия. Като привършат напълно парите, ще са готови на плащания и в монголски тугрици. Тъпо, задръстено, изостанало племе, това са орките.

-795

12

Дедо МразИ

31.12 2022 в 17:03

А скоро само в натура

9347

11

Анализи

31.12 2022 в 12:09

Путлерчо нещо започна да дава заден. Да си го чуват газта за времето когато станат нормална държава.

2073

10

Johnny B Goode

31.12 2022 в 12:01

Абе май не тече където му се иска на батюшката, затова решил да прояви "добра воля".
А иначе путлеристките тролчета наистина си лаят докато керванът на историята отнася Рашата им в канализацията

22548

8

dolivo

31.12 2022 в 11:08

Подготвя си следващата стъпка, която е, "ми на, вие не си спазвате договора", елиминира контра аргумента за валутата.

Хич не го интересува, дали го мислим за фурнаджийска лопата. А рой е такава, няма скрупули, морала се адаптира към ситуацията, лъже когато е изгодно, убива, когато е по-евтино.

Някой коментатори добре го описаха като - детето изрод, с което никой не ще да играе, защото губят пръсти в опасни игри, и им хвърлят пясък в очите.

2073

7

Johnny B Goode

31.12 2022 в 10:47

Да се обади когато почне да го дава без пари, може да помислим тогава

1896

6

Simo

31.12 2022 в 10:46

ГОЛЯМА работа е да си малък, дребен и прост. Путю ще се наиграе накрая. Руската Федерация трябва да бъде разчленена на 98 отделни малки държавици. Това е съдбата на руската пияндурска сбирщина от скотове и изроди.