Русия изчисли 2,5 млрд. евро преки загуби за ЕС от спирането на „Южен поток“

OFFNews 02 декември 2014 в 17:17 4922 7

Преките загуби на европейските компании от спирането на проекта „Южен поток“ възлизат на не по-малко от 2,5 млрд. евро, съобщиха от South Stream Transport, цитирани от ТАСС.

Германската компания Europipe беше определена за доставчик на 50% от тръбите за първата линия на „Южен поток“ за сумата 500 млн. евро.

Японските компании пък ще се лишат от поръчки за 320 млн. евро. Японският консорциум Marubeni-Itochu и Sumitomo са получили поръчка за 40% от доставките на тръби за втората линия на „Южен поток“.

През март компанията South Stream Transport C.V. подписа договор за монтаж за първата линия на „Южен поток“ с италианската Saipem, дъщерна на ENI, която беше изпълнител на проектите „Син поток“ и „Северен поток“. Договорът беше на стойност 2 млрд. евро.

През април South Stream Transport B.V. сключи договор за строителството на втората линия на „Южен поток“ с швейцарската Allseas Group и с италианската Saipem. Цената на договорите не беше разкрита.

По изчисления на руската компания спирането на проекта ще предизвика загуби на международни компании за не по-малко от 2,820 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови