Русия отслабва подкрепата си за Асад

OFFNews 03 ноември 2015 в 16:35 3652 7

Асад

Снимка Архив

Башар Асад

Русия каза, че не е съдбоносно президентът на Сирия Башар Асад да остане на власт, съобщи Би Би Си, позовавайки се на говорителка на руското външно министерство.

Запитана, дали спасяването на сирийския ръководител е принципен въпрос за Русия, говорителката Мая Захарова е казала: „Абсолютно не“.

„Ние не казваме дали Асад трябва да се оттегли, или да остане“, е добавила тя по радио „Ехо Москвы“. И е пояснила, че за Русия бъдещето на Асад не е съдбоносно, но решение за него трябва да вземе сирийският народ.

От две седмици Москва предприема компромисни стъпки в усилие да подтикне политическия диалог в арабската страна, раздирана от гражданска война вече 4 години.

Руски висши политици вече казаха, че в търсенето на мирно решение трябва да участва „пълен спектър“ от представители на опозицията, и че в страната трябва да се проведат парламентарни и президентски избори. Но руската официалната подкрепа за режима на Асад досега не е била поставяна под въпрос.

Днес Михаил Богданов, зам.-министър на външните работи на Русия, е съобщил, че идната седмица хора от сирийската опозиция ще бъдат поканени на консултации в Москва, предаде агенция Интерфакс.

Богданов е добавил, че „е възможно“ в срещата да участват и правителствени представители.

На международните мирни разговори във Виена руските дипломати също са казали днес, че искат опозиционни групи да се включат в разискванията за разрешаване на кризата в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови