Русия напредва край Бахмут в търсене на подход към Купянск, Лиман и Запорожие, блогъри твърдят, че руснаците са превзели фабрика в града

Красимир Крумов 15 декември 2022 в 12:07 11263 6

Ситуацията около Бахмут

Снимка Twitter / War Mapper

Ситуацията около Бахмут към полунощ срещу четвъртък.

Руската армия се придвижва систематично в района на Бахмут, завладявайки нови, макар и минимални придобивки през последното денонощие, показват картите на бойните действия, които публикуват военни анализатори по открити източници в Туитър. War Mapper показва състоянието към полунощ срещу четвъртък. Засега няма официални потвърждения, но руснаците твърдят, че са превзели фабрика край града и са навлезли в жилищни райони на града.

Съобщенията на военните блогъри бяха потвърдени и от Генералния щаб на ВСУ. Според неговото комюнике, руската армия е концентрирала контранастъпателните си действия по линията Авдиивка – Бахмут, като се старае да подобри в същото време тактическите си позиции на три други направления. „Врагът продължава да концентрира усилията си за водене на офанзивни действия към Бахмут и Авдеевка. Опитва се да си поправи тактическата позиция в направленията Купянск, Лиман и Запорожие. В останалите направления руската армия се старае да възпира действията на ВСУ“, се казва в съобщението на украинското командване.

През изминалата нощ украинците са отблъснали руски атаки на шест места в Донецка област, а противникът е провел 31 въздушни и 8 ракетни атаки по инфраструктурата в този район. Съществува опасност, че предстоят въздушни и ракетни атаки по гражданска инфраструктура в цялата страна.

Войната за Бахмут се води и на пропагандния фронт. Социалните мрежи са изпълнени с видеозаписи от атаките на двете страни, като всяка от тях се опитва да предаде послание, че тя държи инициативата в бойните действия. Украинските източници опровергават информацията за влизане на врага в Бахмут. 

Според автор от телеграм канала "Збройні Сили України. Війна з окупантами", района около Бахмут е в украински ръце. "Там на няколко улици руснаците успяха да изпълзят, но не за дълго. Всички останали части напълно се котролират от ВСУ". Същият източник твърди, че всички контранастъпателни действия на руската армия са зад покрайнините на града. "Затова, не вярвайте в сплетните, Бахмут се държи".

Артилеристът от ВСУ Михаил Лука обяснява в ефира на Апостроф ТВ нова тактика, която прилага противника в щурма срещу Бахмут. "Денем с неголеми диверсионни групи търсят слаби места, а вечерта или през нощта правят сериозни "излизания".

"Снарядите за артилерията, врагът както не ги пестеше, така и не ги пести сега по целия Донбас. Съотношение на изстреляните снаряди от Украйна и от Русия е в съотношение 1 към 10, ние не стреляме безмислено, за разлика от руснаците, които могат да обстрелват продължително и направелния, където изобщо нямаме позиции", описва ситуацията Лука. По думите му засега е рано да се говори за полуобкръжение, засега на руснаците, според него, не име се получава. Тактиката на ВСУ е да нанася максимални щети на противника, за да може след това по-лесно да атакува и сега това е възможно на практика по всички направления. "Преди падането на студа при Бахмут ситуацията беше по-зле, сега, може би, не им стигат ресурси и атаките на врага отслабнаха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

15.12 2022 в 19:16

Може би Бахмут ще бъде превзет... Може би още много украински градове и села ще бъдат превзети... Но никой, никога и по никакъв начин, не е успял под това слънце, да превземе жаждата за свобода и независимост. Искам малоумните проруски тролове във форума, да ме запознаят с поне един украинец, който иска да бъде "освободен" от омразната нацистка сган, носеща името рассия. Искам маломниците да ми посочат поне дин украинец, който се е чувствал малтретиран от правителството на Зеленски... Няма такъв... И само да уточня - рашистите все още не са превзели Бахмут, защото хуманно пазят цивилното население... Идиоти... Един ден все някой от някъде ще влезе в Мариопул и тогва ще ви питам, нещастници, как точно ще оправдаете случилото се там...

210

5

Merc

15.12 2022 в 19:06

Ушанките напредват само в цифрите като количество убити и ранени.

Така грузинска част воюваща за Украина утилизира прехвалените вагнеровци.

https://youtu.be/6RxPPSmu0dk

10298

4

AntiZ

15.12 2022 в 18:31

Кацапската орда не беше ли тръгнала за Киев? Бахмут май е доста по на изток. Ей гиди плява руска, измет долна!

-1650

2

ob1

15.12 2022 в 13:10

Да не намекваш, че руZнацитата лъжат?!?

1321

1

4rnor

15.12 2022 в 12:45

Не го ли бяха превзели около 20 пъти вече? :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!