Ракети, направени от перални и скутери: Истина и митове за новото руско оръжие

OFFNews 27 ноември 2023 в 10:18 15350 5

танк

Снимка Руското министерство на отбраната

Танкът Т-90М "Пробив".

Западните санкции трябваше да лишат руския военнопромишлен комплекс от достъп до високи технологии. Но това не проработи, както показва анализът на трофеите, взети от украинските военни. Би Би Си обяснява защо това се случи.

Андрий Рудик, млад капитан от украинските въоръжени сили, изважда едно по едно електронните устройства от руската военна техника от обикновена пазарска чанта и внимателно ги подрежда на масата.

Това са руски трофеи, взети от украинци, а капитан Рудик е представител на Центъра за изследване на трофейни и съвременни оръжия и военна техника към Генералния щаб на ВСУ. Това е институцията, която проучва какви компоненти се съдържат в най-новите руски оръжия и анализира как да им се противодейства.

"Не забравяйте да си измиете ръцете, след като се докоснете до това", казва полушеговито капитанът, като се позовава на факта, че военните трофеи често са били на загинали войници.

Но, връщайки се към въпроса за "пълнежа" на това въоръжение, Андрей Рудик става сериозен. Един от основните му изводи е, че дори в условията на санкции Русия продължава масово да използва западни високотехнологични компоненти.

Изкуствена оптика

"Това е камера от руския безпилотен летателен апарат Aileron-3SV. Тя е съвсем обикновена, но цялата ѝ електроника, микрочиповете са вносни." Представителят на Центъра за трофейни оръжия вдига предмет, който прилича на обикновена камера за видеонаблюдение, която поставят на къщите. Но всъщност става дума за оптична система от най-новия руски шпионски дрон, който масово се използва на бойното поле.

Капитан Рудик казва, че в някои случаи може да се види, че натискът на санкциите е сработил и руският производител не е успял да постави планираното на дрона и се е наложило спешно да търси заместител. Теоретично това може да са същите камери за улично видеонаблюдение.

"Когато не става въпрос за масова камера, това може да означава, че има недостиг на масово произвеждани камери и се опитват да направят определена замяна. А липсата на масово произвеждани камери може да показва, че имат проблеми с производството. Не е ли логично?", коментира капитан Рудик.

Друго доказателство за наличието на чуждестранно оборудване може да се види във вътрешността на руския дрон Орлан-10. Оптичната му система е по-компактна и прилича на малка черна кутия с видеообектив. Русия твърди, че това е изцяло местен продукт. Но не е така. Хитростта на Руската федерация се издава от фините детайли. По-специално, качеството на запояване на чиповете.

"Спойката вече не е руска. Много е лесно да се различи руската спойка от чуждестранната, защото е по-груба", обяснява Рудик.

Ако спойката не е руска, то съответно и самата платка и чиповете върху нея също са чужди, въпреки че може да имат надписи на руски език.

Чуждестранна следа

Същото е положението и с други "високотехнологични" изделия, с които Кремъл се хвали. Представителят на трофейния център за въоръжение посочва доста масивна бяла кутия - това е термовизионно устройство от танка Т-90М "Пробив", гордостта на руската отбранителна промишленост.

Това е основният боен танк на руските въоръжени сили, като дори се изнася в други държави.

"Т-90М "Пробив" е най-добрият танк в света", заяви без колебание президентът Владимир Путин.

Но отново електрониката му не е руска, въпреки че се опитва да изглежда така.

"Абсолютно всичко е вносно, тук няма нищо руско", обобщава Андрей Рудик, показвайки спретнатите платки на термовизионната камера.

Той отбелязва, че Русия се опитва да скрие този факт по всички възможни начини, например като заличава маркировката върху процесорите с лазер. Но украинските специалисти вече са се научили да възстановяват информацията.

Руснаците имат проблеми дори със създаването на такива сравнително прости устройства като военни радиостанции и таблети, казва представителят на Генералния щаб на ВСУ.

Андрий Рудик вдига от масата счупен таблет, който изглежда доста масивен и обемист. Това е персонален компютър за командир на военно разузнаване, който е част от комплекса "Стрелец". Руското министерство на отбраната твърди, че той е изключително руска разработка.

Но под капака на таблета отново се вижда чужда следа.

"Ако се махне калъфът - това е изцяло технология, копирана от чужда. Всичко е копирано. Тоест те го сглобяват и го поставят в нов корпус", казва Рудик.

Друг трофей в ръцете на украинския военнослужещ е руска радиостанция "Азарт". Тя е все още работи, на скрийнсейвъра има изображение на храма "Свети Василий" в Москва. Може да се видят запаметените контакти и съобщения на руския войник. Но под капака й има чуждестранен "пълнеж".

"Ако не бяха чуждестранните компоненти - нямаше да имат това радиоустройство", казва капитанът от ВСУ, като припомня, че "Азарт" е най-разпространената базова станция в руските войски.

Глад за ракети

Според украински военни командири Русия продължава да произвежда прецизни ракети въпреки санкциите и в момента активно ги складира за удари по украинската енергийна инфраструктура тази зима.

Главното разузнавателно управление твърди, че Русия е успяла да складира около 800 ракети и е в състояние да произвежда до 100 от тези прецизни оръжия всеки месец.

Но дори и тук тя зависи от чуждестранни компоненти. Андрей Рудик отбелязва, че е участвал пряко в изследването на останките от най-модерната руска ракета Х-47m2 ("Кинжал").

Преди няколко години Владимир Путин нарече тази система "идеална" и "неуязвима". Но украинските власти твърдят, че вече са успели да свалят 14 такива "хиперзвукови" ракети с помощта на американските системи за противовъздушна отбрана PATRIOT.

Представителят на Центъра за трофейни оръжия отбелязва, че резултатите от изследването на останките от ракети не дават основание да ги наречем идеални оръжия.

"Самата ракета също е съставена от чуждестранни компоненти. Електрониката в нея е изцяло чуждестранна. Това означава, че, първо, тя вече не е съвършено оръжие, защото Руската федерация не е в състояние да я произведе, без да осигури чужди компоненти", каза капитан Рудик.

Второ, украинските експерти твърдят, че са регистрирали отклонение на "Кинжал" по време на полета и най-важното - системите за противовъздушна отбрана са успели да свалят ракетата и да й попречат да порази целта.

При изследването на друга руска ракета - крилатата ракета Kh-101, украинските експерти са установили "деградация" на бордовата електроника. Тоест, обяснява капитан Рудик, по-ранните образци са имали висококачествени чуждестранни чипове, докато на по-късните, вероятно поради санкциите, руснаците са успели да поставят само по-стари микрочипове.

"На някои ракети можем да видим деградацията на технологиите. Деградацията на технологията обаче може да е причинена не само от липсата на определени компоненти, но и от желанието на Русия да ги замени с нещо по-просто и така да увеличи производството", обяснява той

Откъде руснаците получават микрочипове?

В началото на 2023 г. ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че Русия взема микрочипове за своите оръжия от чуждестранни домакински уреди. Съответно е невъзможно да се проследят и прекъснат всички канали за доставка.

"Това е голям срам дори за руската идеология, защото те са стигнали дотам, че купуват перални машини, прахосмукачки и ги разглобяват за микрочипове, които след това се поставят в ракети", казва той в интервю за списание Forbes.

Експертът Рудик поправя главния разузнавач: чиповете от пералня или хладилник няма как да се впишат във високоточната електроника на ракетите.

"Това е полумит, полуистина. Знаете ли защо? Защото ако извадите чип от блока за управление на пералнята, няма как да го сложите в ракета в същото състояние - тя няма да лети. Може да се обърне и да ви удари, грубо казано", посочва капитанът.

Но все пак има известна доза истина в твърдението за "ракетите от перални". По думите на Рудик факт е, че отделни микрочипове от домакински уреди наистина могат да се считат за подобни на тези, използвани във военното оборудване. Такива функционални микросхеми е трудно да бъдат проследени. Това означава, че такъв чип може да се използва в ракета или например в детска игрова конзола. Но е невъзможно да се определи със сигурност, че този елемент е бил пренесен във военното въоръжение от конкретен домакински уред.

Така например Swissinfo наскоро установи, че руските дронове камикадзе Lancet са оборудвани с чипове, произведени в Швейцария. А те се използват и в електрическите скутери и велосипеди.

В края на октомври руски бизнесмен беше осъден в Нидерландия на година и половина затвор за купуване и контрабанда на контролни блокове и микрочипове за Русия чрез подставени фирми, регистрирани на Малдивите.

След това тези компоненти са били използвани за производството на руски аналози на иранските безпилотни самолети Shahed-136 и Mohajer-6.

Ракети, таблети, радиостанции, безпилотни летателни апарати - без всички тези устройства и оръжия функционирането на руските сили на бойното поле е невъзможно. Но какво може да направи Украйна, за да прекъсне напълно кислорода към руския военнопромишлен комплекс, и възможно ли е това изобщо?

Ефектът от санкциите

"На първо място, санкциите. И не само санкции, а и контрол, особено върху стоките с двойна употреба", отговаря на този въпрос капитан Андрей Рудик.

Според него натискът на санкциите вече действа и с всеки изминал ден за Русия е все по-трудно да произвежда най-новите оръжия. Но е важно да се пресече потокът от стоки с двойна употреба през трети страни, както и да се сведе до минимум, ако е възможно, доставката на същите граждански чипове от перални машини, играчки, скутери и други домакински уреди.

Чиповете са "мозъкът" на всяко високотехнологично оръжие, обяснява Олег Катков, експерт по въпросите на военнопромишления комплекс и главен редактор на "Дифенс Експрес".

Електронните компоненти имат няколко нива на класификация. Най-сложните - ниво Space (космически) - са предназначени за работа в условията на космическа радиация и са свръхустойчиви на външни влияния.

Военното ниво е предназначено за военно оборудване, което означава, че тези чипове трябва да са устойчиви на вибрации, претоварване и високи температури. Следващото ниво - Индустриално - е предназначено за използване в промишлеността, което също предполага повишена устойчивост на чиповете. На най-ниското - цивилно ниво - изискванията не са толкова строги.

От 2014 г. насам западните санкции отрязаха достъпа на Русия до микрочипове на космическо и военно ниво.

"При тези обстоятелства Русия започна да диверсифицира електронните си компоненти към гражданския пазар. - обяснява експертът. - Тоест към онези микрочипове, които не са обект на санкции."

Никой не знае как да прекъсне този канал за доставки. Олег Катков дава пример с Иран, който от много дълго време живее под санкции, но успя да разработи ефективни безпилотни самолети и дори балистични ракети.

"Вероятно единственият шанс да се уверим, че елементи на гражданската електроника не попадат в Руската федерация, е да построим огромна стена около Русия", иронизира шефът на "Дифенс експрес".

Андрий Рудик, капитан от ВСУ, служил в бойна бригада на фронта, казва, че дори Русия напълно да загуби достъпа си до западна електроника, това няма да спре войната. Руснаците просто масово ще преминат към старото съветско оборудване.

"Но те ще дойдат тук дори с лошите си оръжия", казва капитан Рудик. - А с лошите си оръжия, повярвайте ми, ние вече се сблъскваме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

5

хr4

27.11 2023 в 19:16

На тия несретници ръцете и главите са им заврени отзад. Проверено хиляди пъти!

ПП.Московския кремъл е строен от...италианец, бля!

12078

4

edin slep

27.11 2023 в 16:38

Ами руснаците са над 140 милиона души, имат огромен потенциал, но от 800 години от време на време се прави някой героичен напън да се настигне запада и после пак още от същото.

Царска русия е плащала на италиански, австрийски, немски, английски и френски архитекти, инженери, учители ... та го добутали до състоянието от ПСВ - милиони жертви, ние ги бием по всички параграфи на своя територия. ВСВ - същата работа, побеждават със самолети от САЩ, Канада, Обединеното кралство и още много военни и цивилни стоки. Цели заводи са им доставени.

А при танковете губят от немците около 6:1, при самолетите почти същото. Тоест нищо не могат да направят качествено, само много.

Който е читав гледа да избяга от блатната кочина, това е то и от стотици години.

-529

3

6екеr4о

27.11 2023 в 14:50

Уважаеми 1215, как така нищо!?

С очите си съм виждал космическата совалка Буран през далечната 1989 г., зарязана в един парк в покрайнините на МаЦква,та да я препикават уличните кучета...

625

2

1215

27.11 2023 в 11:04

Тези добитъци са невероятни нещастници.Имам доста богат опит в електрониката и електроакустиката, и мога да го кажа с пълната отговорност за думите си.Крадат най безогледно ,но понеже са смотаняци НИЩО качествено не се получава във ВСИЧКИ направления.Участвал съм в "космическите изцепки България 1300"-там видях колко ги бива тъпанарите.Но много държат да сме им вечно благодарни.А колко ембаргови технологии минаха през нашата страна ,само те си знаят.И пак нищо.

-529

1

6екеr4о

27.11 2023 в 10:36

Блядовете принципиално воюват с целокупния Запад, но не се гнусят да ползват западните технологии, само доста помиярски се опитват да прикриват това.

Цялата кочина, наричана от тях самите СъвеЦки съюз, се крепеше върху кражбите на индустриална и всякаква друга интелектуална собственост, сега пак правят същото, уроди ниедни...
 
X

Да помогнем на украинските деца!