Ракетата, свалила самолета над Украйна, внесена от Русия, твърдят разследващите

OFFNews 28 септември 2016 в 15:40 10834 10

Снимка AFP

Ракетата, свалила самолета от полет MH17 над Източна Украйна през 2014 г., е изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници, като преди това е внесена в Украйна от Русия. 

Това е заключението на международното разследване на свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 души на борда, съобщи Би Би Си.

Около 100 души са разследвани във връзка с инцидента, обясняват близки на загиналите, позовавайки се на информация на разследващите. 

"Казаха ни как е внесена ракетата от системата "Бук", което се потвърждава от снимки и видеа", обяснява Роби Ойлър, чиято племенница загинала в катастрофата. 

Разследващите разполагали и със свидетели на внасянето на ракетата от Русия в Украйна. 

Международният разследващ екип включва холандски, австралийски, белгийски, малайзийски и украински специалисти. 

Съветът за безопасност на Холандия обяви миналата година, че произведена в Русия ракета, пусната от система „Бук“, е причинила падането на самолета. В доклада обаче не беше уточнено откъде е изстреляна ракетата. 

Новите разкрития подготвят почвата за повдигането на обвинение за свалянето на самолета. 

В същото време обаче стана ясно, че работата на международната група е удължена до 2018 г.  

Кремъл веднага опроверга изнесената информация. 

Цялата история е обременена, за съжаление, с огромно количество спекулации, неквалифицирана и непрофесионална информация. Тя е съпроводена от укриването и непредставянето от редица страни на цели масиви информация, данни на радарите, коментира пред журналисти говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Той подчерта, че руската страна е предала отдавна информацията за катастрофата, с която разполага.

Със съжаление отбелязахме, че не всички страни са предоставили такъв масив от информация. Някои страни все още, например, не са предоставили данните от радарите, подчерта Песков.

Съществуват различни гледни точки, на експерти, но и неопровержими факти. Без съмнение трябва да се направят изводи, като се отчете последната информация, която беше публикувана от нашите военни – първичните данни на радарите, които са фиксирали всички летателни апарати и обекти на територията, контролирана от бунтовниците. Ако е имало ракета, тя е била пусната от друга територия. Не казвам от коя – това е работа на специалистите. Това не е хипотеза, а еднозначни данни, които се виждат от първоначалните данни от радарите, коментира Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12142

10

ad a

28.09 2016 в 23:26

Ракетата внесена от Русия, това хубаво. А някой няма ли да проучи въпроса защо самолета се е отклонил от курса си в посока размирните райони? Вероятно няма, защото има опасност да установи, че е бил отклонен умишлено от украински диспечери.

29217

8

Лопе де Вега

28.09 2016 в 17:51

Виц, смени си аватара, за да мога да ти давам плюсове.

Поздрав!

14847

6

БирникЪ

28.09 2016 в 17:21

Генпрокуратура Нидерландов уверена в непричастности России в крушении MH17

Дата публикации: 28 Сентябрь 2016, 15:29
Следственная комиссия JTI на презентации официального отчета о расследовании крушения Boeing над Донбассом (рейс MH17) подчеркнула, что официально ни Россию, ни отдельных ее граждан ни в чем пока не обвиняют.

Генпрокуратура Нидерландов уверена в непричастности России в крушении MH17

“Мы не делаем никаких утверждений о виновности России как государства или конкретных людей”, – заявил генпрокурор Нидерландов Фред Вестербек отвечая на вопрос об ответственности России.

В ходе презентации доклада, спикеры перешли к серии вопросов-ответов. Однако на вопрос “кто подозревается в крушении Boeing”, докладчики так и не смогли дать внятного ответа.

“Следствие пока отказывается называть имена 100 подозреваемых по этому делу”, – заявили с трибуны.

Следствие относительно определения конкретных виновных продлили до начала 2018 года.