Москва: Нови факти опровергават холандския доклад за сваления MH17

OFFNews 14 януари 2016 в 11:36 6612 13

Снимка AP

Външният вид на фрагмента от ракетата, свалила малайзийския самолет над Украйна, не съвпада с ракета „Бук“, която според холандския доклад е причинил катастрофата.

Това се казва в писмо на директора на Росавиация Олег Сторчевой до председателя на холандската комисия, разследваща свалянето на самолета.

Според холандския доклад се посочва, че падането на самолета е причинено от взрив от бойна част тип 9N314M от ракета серия 9M38, пусната от система „Бук“. В доклада се допълва обаче, че ракетата може да е и по-късна модификация – 9M38M1.

Новото в случая е, че според намерените на мястото фрагменти ракетата, свалила самолета, не е от серия 9M38 или 9M38M1.

Руските учени провели експерименти, които доказали, че при взривяване на ракетите са се получили големи фрагменти с неопределена форма, като по тях са се съхранили части от серийния номер.

Това доказва, че изследваният фрагмент, доказващ според доклада вида на ракетата, свалила самолета, всъщност най-вероятно не е част от нея, става ясно от писмото на Росавиация.

Според директора на Росавиация холандските разследващи несправедливо размиват отговорността за свалянето на самолета – тя е отместена от Украйна в посока към авиопревозвачите и международните авиационни организации, в частност ИКАО.

Сторчевой подчертава още, че украинските власти съзнателно са скрили реалната опасност от преминаването над въздушното пространство на Украйна заради военната дейност в района.

Малайзийският самолет от полет MH17 се разби в Донецка област на 17 юли 2014 г. При самолетната катастрофа загинаха 298 души. Киев обвини за свалянето на самолета проруските бунтовници, които пък обявиха, че нямат необходимата техника за свалянето на самолета, и на свой ред, обвиниха украинските власти за катастрофата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!