Русия: Има нелогични изводи в доклада за сваления MH17

OFFNews 14 октомври 2015 в 16:32 2602 8

Снимка AP

Русия обяви, че не е съгласна с изводите в доклада на Холандския съвет по сигурността за сваления над Източна Украйна самолет MH17.

Холандия публикува вчера доклада от разследването на причините за катастрофата, според който MH17 е свален от ракетна система "Бук" от територията на Източна Украйна.

В доклада се посочва още, че ракетата е произведена в Русия. Тя е ударила предната част на самолета, в резултат на което част от него се е откъснала.

Според доклада Украйна е трябвало да затвори въздушното си пространство и да не допуска преминаването на чужди самолети, като се има предвид ситуацията в Донбас.

Международната комисия по разследването на самолетната катастрофа не е предоставила потвърждение, че в корпуса на самолета са открити елементи, характерни за поразяване със зенитна ракета – елементи тип „пеперуда“.

Холандската страна не е отчела повечето коментари от страна на Русия по проекта на доклада. Изводите на холандската страна са необосновани и не са подкрепени с факти, а само констатират позицията на комисията, заяви зам.-председателят на Росавиация Олег Сторчевой.

Той се оплака още, че руските специалисти не са успели самостоятелно да огледат мястото на катастрофата и да изземат доказателства без разрешението на председателя на международната комисия.

Руските учени отправили искане за такова разрешение, но от холандската страна им отговорили, че това не е безопасно.

Освен това според Сторчевой международната комисия скрила редица данни от Русия във връзка с разследването, а откритите останки от ракета „Бук“ са им показани само на снимка.

От нас беше скрито, че са открити елементи, за които се предполага, че са от ракета „Бук“. Разбрахме за това едва на последната среща през август, когато ни казаха, че няма да има повече срещи и няма да се приемат повече поправки по доклада, каза Олег Сторчевой, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че Русия никога не е обявявала никакви конкретни версии за свалянето на малайзийския самолет, за да не пречат на международната комисия.

Зам.-председателят на Росавиация допълни, че от Украйна са предоставили на международната комисия само вторични данни от работата на радара в Днепропетровск и не е предоставила информация за полетите на военната авиация.

На нашия въпрос защо не са предоставени първичните данни ни отговориха, че в това време радарът е работел на режим за техническо обслужване.

В същото време руският концерн „Алмаз-Алтей“ представи своите изводи за причините за катастрофата, като според него самолетът е бил ударен от ЗРК "Бук" от Зарощенское, което в деня на самолетната катастрофа е контролирано от украинските военни. Освен това според концерна е използвана по-стара ракета, отколкото се е предполагало по-рано – 9М38, която не се произвежда от 1986 г. и са премахнати от въоръжението на Русия през 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови