Путин след бунта на Вагнер: Престъпна авантюра, удар в гръб, държавна измяна (обновява се)

Руският президент заплаши с неизбежно наказание разбунтувалите се в обръщение към нацията

OFFNews 24 юни 2023 в 10:17 13905 26

Речта на Путин

Снимка БТА/АП

Речта на Путин

Точно в 10 ч днес руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, провокиран от бунта на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин. Той обяви случващото се за "престъпна авантюра", без да споменава конкретно разбунтувалите се бойци.

Пригожин: Москва нападна части на ''Вагнер'', има убити. ФСБ обвини Готвача на Путин за въоръжен метеж

Путин заявява, че бъдещето на Русия е поставено на карта, като определя действията на бунтовниците като "удар в гърба". Без да споменава конкретно шефа на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, Путин казва, че високите "амбиции" на някои са довели до "държавна измяна".

Руският президент също така предупреди с "неизбежно наказание" тези, които разделят руското общество. И казва, че в столицата Москва и няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма. Путин подчертава, че са дадени всички "необходими нареждания" за справяне с кризата, като обещава да защитава Русия.

Пълният текст на обръщението:

Обръщам се към тези, които с лъжа или заплахи са били вкарни в престъпна авантюра, които са тласнати на пътя на тежко престъпление – въоръжен метеж. Русия води днес изключително тежка война за своето бъдеще, отблъсква агресията на неонацистите и техните господари. Срещу нас е изправена на практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада. Ние се борим за живота и безопасността на нашите хора. За нашия суверенитет и независимост. За провото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история. Тази битка, в която се решава съдбата на нашия народ изисква единението на всички сили, единство, консолидация и отговорност, когато настрана трябва да бъде отхвърлено всичко, което ни отслабва, всякакви разпри, от които могат да се възползват и се възползват нашите външни врагове, за да ни взривят отвътре. И затова действията, които внасят разкол в нашето единство са предателство на своя народ, на своите бойни другари, които се сражават сега на фронта. Удар в гърба на нашата страна и нашия народ.

Именно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 година, когато страната водеше Първата световна война. Но ѝ откраднаха победата. Интриги, сплетни, политиканство зад гърба на армията и народа се обърнаха в огромно сътресение, в разрушаване на армията и разпад на държавата, загубата на огромни територии. В крайна сметка – трагедия и гражданска война. Руснаци убиваха руснаци, братя – братя. А изгодата я извличаха различни политически авантюристи и чуждестранни сили, които делиха страната, късаха я на части. Ние няма да позволим това да се повтори. Ще защитим и нашия народ, и нашата държавност от всякакви заплахи.

След обръщението на Путин говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова призова руснаците да се обединят около него. „Това сега е главното“ - подчерта тя:

"Ние имаме един главнокомандващ. Не двама, не трима. Само един. Той призовава всички да се обединят. Това сега е най-главното. Само единство. Единство в подкрепа на главнокомандващия, подчерта тя.

Захарова предупреди, че врагът само чака междуособици в Русия, но няма да дочака това да се случи.

"Днес всички нас ни изкушават, подлагат на изпитание силата ни. Не се подавайте! Заедно с президента! Бог да ни благослови!", добави Захарова.

Реакции

Украйна

Като "контратерористична операция" описа случващото се Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Разделението между елитите е твърде очевидно – коментира той и прогнозира, че няма да се постигне споразумение, а „някой със сигурност ще загуби: или Пригожин (с фатален край), или групата на Путин“.

"Всичко в Русия едва сега започва", предупреждава Подоляк.

Още вижте ТУК.

Съюзникът на Путин

Руският президент Владимир Путин е информирал беларуския си колега Александър Лукашенко за ситуацията в Русия, съобщи пресслужбата на държавния глава на Беларус, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Лукашенко е основният съюзник на Путин във войната му срещу Украйна.

"Президентът на Русия тази сутрин се обади на президента на Беларус… Владимир Путин информира беларуския си колега за ситуацията в Русия", се казва в прессъобщението на канцеларията на Лукашенко.

Белият дом коментира ситуацията в Русия в кратко изявление, в което се казва: „Наблюдаваме ситуацията и ще се консултираме със съюзници и партньори относно това развитие“, каза говорител на Съвета за национална сигурност. Анонимен служител на американската администрация каза пред CNN, че САЩ третират думите на Пригожин като „повече от обикновена реторика“.

Президентът Радев: Сериозен проблем за Русия. Ако се консолидират, Вагнер няма шанс

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че във връзка със ситуацията в Русия са проведени консултации, с това число със съюзниците в НАТО. "Във връзка със ситуацията в Русия тази сутрин проведохме консултации с министър-председателя и Министерството на националната отбрана, както и със съюзниците. Развитието на събитията отвъд нашата източна граница се следи непрекъснато“, каза президентът Анджей каза Дуда в Twitter.

Френският президент Еманюел Макрон следи ситуацията в Русия отблизо, съобщи Елисейският дворец. "Президентът Макрон следи ситуацията отблизо. Ние продължаваме да сме фокусирани върху подкрепата за Украйна", се казва в кратко съобщение на френското президентство.

Германското правителство също следи внимателно събитията в Русия, заяви правителствен говорител, цитиран от Франс прес.

Британското външно министерство предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия, предаде Ройтерс. То предупреждава да не се пътува до тази страна.

В кореспонденция на ТАСС от Брюксел се цитира пък неназован говорител на Европейската комисия, според когото случващите се сега събития в Русия са вътрешни дела на руската държава, но ЕК следи ситуацията.

Обиск за Вагнер

На фона на речта на Путин, руските правоприлагащи органи изглежда са извършили обиск в офиса на "Вагнер" в Санкт Петербург, съобщи местното издание "Фонтанка". "Органите на реда са влезли в центъра PMC Wagner на улица "Золна" в Санкт Петербург", съобщава изданието днес. В сградата са пристигнали два автобуса с полицаи за борба с безредиците и национални гвардейци, които са влезли заедно с хора в цивилно облекло. Информационният канал твърди, че "хора с маски и с автомати" са били разположени близо до Благовещенския мост в Санкт Петербург, където се намират хотел и ресторант, свързани с боса на "Вагнер" Евгени Пригожин. По-късно "Фонтанка" публикува видеозапис, в който се казва, че органите на реда влизат в центъра на "Вагнер", и снимки на въоръжени мъже в близост до имоти, свързани с Пригожин.

Поход към Москва

Министерството на отбраната на Обединеното кралство информира, че някои части на „Вагнер“ „се придвижват на север през Воронежка област, като почти сигурно целят да стигнат до Москва“, съобщава Би Би Си.

Воронеж се намира на половината път между столицата Москва и Ростов на Дон - руският град, който наемническата групировка "Вагнер" твърди, че контролира в момента.

Пригожин в щаба на армията в Ростов: Дошли сме за Шойгу и Герасимов, продължаваме към Москва

МО на Обединеното кралство съобщава също, че "почти сигурно" "Вагнер" е окупирал ключови обекти в Ростов на Дон.

То описва този бунт се описва като "най-значимото предизвикателство за руската държава в последно време".

В информацията се посочва, че враждата ескалира в "открита военна конфронтация", и се казва, че силите на групата "Вагнер" "са преминали от окупирана Украйна в Русия на поне две места".

В доклада се казва също, че някои руски войски "вероятно са останали пасивни, съгласявайки се с "Вагнер".

"През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност и особено на руската национална гвардия ще бъде от ключово значение за това как ще се развие кризата" - прогнозира министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

26

Bad Horse

24.06 2023 в 20:51

dolivo, много го надценяваш! Путин е 70-годишен дядка в самоизолация от света и дори от собствената си страна.

22548

25

dolivo

24.06 2023 в 20:09

Възможно ли е да е инсценировка на Путин, за да се разправи кърваво с разни разногласия в думата.

Що мисля така - с обявяване на военно положение, може скоропостижно да пречука който си иска.

С лакея Пригожин спрягат уж пуч, позаколва разни с изфабрикувани уж доказателства, и минава на следваща фаза, която и да е тя.

Особено един ресет му е нужен от недоволните от липса на напредък във войната...

-1100

24

qwertz

24.06 2023 в 17:00

"До Москва за 3 дни!!!"

Е па они са вече в Липецк...на 4 часа от Москва.

12407

23

Bad Horse

24.06 2023 в 14:10

Давай Женя! До Москва за 3 дни!!!

Имам един... сериозен въпрос: Ако Пригожин е осъден и влезе в затвора, ще може ли да го наемат от Вагнер?

3650

22

ImBlack

24.06 2023 в 14:06

Докато не се стигне до пряка битка между Вагнер и силите на Шойгу нищо не е ясно.
Рано е да се радваме, че евразийсата фашистка кочина се разпада.
Трябва първо свинете да се натирят обратно, после да се огради с бодлива тел, минни полета и противотанкови заграждения, после да се разположат по цялата и граница зенитни и противоракетни комплекси.
Кой ще е самодърже на стадото крепостни селяни не ме вълнува, все ще е някой психопат.

345

21

Джендо Джедев

24.06 2023 в 13:59

А бе, мурзилките къде се изпокриха? Живи ли сте, бе, оууууу! :D

4038

20

Moirae

24.06 2023 в 13:30

Колкото повече фашисти се избиват един друг, толкова по-полезно за живота и мира на земята.

8053

19

DARTH VADER

24.06 2023 в 13:01

ИМА ТУК ЕДИН ВЪПРОС ЗА
$ МИЛИОН...

ТОЗИ НА КЛИПА ИСТИНСКИЯТ ПУТИН ЛИ БЕШЕ,ИЛИ ВЕЧЕ ГО БАЛСАМИРАТ...

12761

18

cepcem

24.06 2023 в 12:58

Гойдаааааа....? Или не? Ко стана ве? А за нас мислите ли? Знаете ли колко калорични са пуканките?
https://youtu.be/oLR7Yo7s5Sk
Ахаххааааа...

12407

17

Bad Horse

24.06 2023 в 12:48

Основните руски сили са в Украйна. В тила са мамини синчета, кадети, КГБейци и гавази на президента. 25000 вагнеровци може и да са достатъчни да съборят властта в Москва. Давам му 10% шанс за това. Няма да го надживее много, няма и да може да установи стабилна власт с негова марионетка президент.

Най-вероятно Путин ще го спре преди Москва. Както и да е, това е по-забавно от украинския фронт. Цвиля от кеф :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!