Пригожин в щаба на армията в Ростов: Дошли сме за Шойгу и Герасимов, продължаваме към Москва

Ръководителят на ЧВК ''Вагнер'' разговаря на място със заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров

OFFNews 24 юни 2023 в 07:50 14461 13

Снимка ЧВК Вагнер

Във вътрешния двор на щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон Евгений Пригожин разговаря със заместник-министъра на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров.

Ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин пристигна с въоръжени части на „музикантите“ в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и разговаря на място със заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров, съобщават телеграм канали, като показват и видео от влизането на Готвача на Путин във вътрешния двор на щаба и фрагменти от разговора му с Евкуров. Дошли сме за Шойгу и Герасимов и продължаваме към Москва, заявява Пригожин. Вагнеровци твърдят, че всички военни структури са под техен контрол, включително и летището в града. В следващите часове се очаква изявление на руския президент Владимир Путин, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

"Спасяваме Русия!", повтори на влизане в щаба на военните в Ростов на Дон Евгений Пригожин. В началото на публикувания клип се вижда леко спречкване между него и заместника на Шойгу Евкуров по повод на речевия етикет - Готвача на Путин прави забележка на заместник-министъра да не му говори на "ти". Основателят на "Вагнер" обвинява хората на Шойгу, че пращат срещу него хеликоптери, които той после сваля. "Свалихте ли ги?" "Свалихме ги, трети. И ще свалим всички, които пращате срещу нас. Защото вие стреляте по мирни жители, вие унищожавате цивилни, вие току що унищожихте автобус с цивилни и съвест нямате изобщо", отговаря Пригожин. В различни агенции и в телеграм каналите се появиха непотвърдени видео и фото кадри за свалянето на два хеликоптера, както и за унищожени от руските сили джипки на "Вагнер" по магистралата М-4 - Ростов на Дон - Москва.

Путин след бунта на Вагнер: Престъпна авантюра, удар в гръб, държавна измяна

Юнус-Бек Евкуров пита Пригожин какво искат вагнеровци. "Искаме да получим началника на Генералния щаб и Шойгу. Докато не дойдат, оставаме тук, блокираме град Ростов и потегляме към Москва!" Евкуров иска вагнеровци да напуснат територията на щаба, за да не пречат на армията да си изпълнява задачите, на което "гостът" отговаря с отказ. "Момчетата ще се намират тук! Не ви пречим да управлявате войските".

В кадър е и първият заместник-началник на Главното управление на ГЩ на руската арми генерал-лейтенант Владимир Алексеев, който миналата нощ се обърна към вагнеровци с призив да се опомнят. Алексеев, който е близък с Пригожин се опитва да му каже, че устройва празник за Киев. "Празник за Киев е, когато вие напускате Червените Лимани и други", отговаря Готвача на Путин.

Бизнесменът-командир твърди, че към 7.30 ч сутринта частите му контролират всички военни структури в Ростов на Дон, като не пречат на военната авиация да изпълнява бойните си задачи, а на санитарните самолети да изпълняват полетите си. Установили сме контрол за това, удраната авиация да не нанася удари по нас, а да ги нанася срещу украинците. "Главният пункт на управление работи нормално, нито един офицер не е отстранен".

Без съпротива силите на Вагнер са установили контрол и над Воронеж и областта, пише агенция Ройтерс. В интернет се появи и карта на контролираните от ЧВК територии.

Град Ворожен се намира на около 500 километра от Москва.

Часове по-късно губернаторът на Воронежка област Александър Гусев опроверга твърденията за придвижване на военна техника в региона, предаде ТАСС. "В социалните мрежи сега се публикуват много недостоверни информации за предполагаемо придвижване на колони от военна техника на територията на Воронежка област. Законодателството на Руската федерация предвижда подвеждане под отговорност за разпространяването на подобни съобщения. Роскомнадзор и областната прокуратура ще реагират на всеки един случай. Уверен съм, че жителите на Воронеж няма да се поддадат на информационните провокации от страна на тези, които са заинтересовани от дестабилизация в страна и в региона", написа Гусев в своя канал в "Телеграм".

Антитерористични мерки в Москва

От петък в Русия е налице безпрецедентна ескалация на отношенията между ръководителя на най-мощната частна армия "Вагнер" и военното ръководство на страната, което ФСБ и Главният следствен комитет на Русия вече определят като опит за метеж и въоръжен метеж. В Москва и други региони на страната са засилени мерките за сигурност. Властите призовават жителите на руските региони да не излизат по магистралите, където се извършва засилен контрол. Подборъчен контрол на автомобили има и на входовете и изходите на Москва. "В столицата се предприемат антитерористичне мерки, въведен е допълнителен контрол по пътищата", потвърди в събота сутринта кметът на Москва Сергей Собянин. "Във връзка с постъпилата информация в Москва се предприемат антитерористични мерки, насочени към засилване на мерките за сигурност. Въведен е допълнителен контрол по пътищата. Възможно е ограничаване на провеждането на масови събития. Моля, отнесете се с разбиране към взетите мерки “, написа кметът в канала си в Телеграм.

Засега липсва реакция в световните столици на събитията в Русия. И във Вашингтон, и в Киев са лаконични, че следят случващото се там. Намиращият се в изгнаните опозиционен политик Михаил Ходорковски призова за подкрепа на Пригожин всякак, включително с бензин и нафта. Ходорковски отбелязва, че лидерът на ЧВК "Вагнер" буквално е повторил във вчерашното си видеообръщение всичко онова, което антивоенната опозиция говори от началото на войната.

Генералната прокуратура на Руската федерация обяви, че срещу основателя на ЧВК "Вагнер" е възбудено наказателно дело по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация за организиране на въоръжен бунт. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 12 до 20 години. Главният прокурор Игор Краснов е докладвал на руския президент Владимир Путин в контекста за образуването на наказателно дело и докладвал за законосъобразността на съдебните действия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1060

13

CAHDOKAH

24.06 2023 в 11:57

Имам чувството, че всичко е по сценарий на жужи, за да намери повод да се оттегли от Украйна и да избегне позора от загуба на фронта.
Най-вероятно ще падат от тераси както Пригожин така и Шойгу.

900

12

Porr

24.06 2023 в 11:37

Най-добре да започнат методично да се избиват едни други. Ще е в услуга на планетата.

1700

11

johnkill34

24.06 2023 в 10:40

Сложете и първото видео, от което тръгват панаирите помежду им. Рашките пуснали няколко ракети по вагнеровците.
Иначе така става като създадеш толкова мнго гора, които не могат да правят нищо друго в живота си освен да воюват.
А в путлерстан има такива хора сигурно милион.

1067

10

StinkingSonOf

24.06 2023 в 10:00

Еми... да. Стана му ясно, че ще пада през прозореца и реши да вземе нещата в свои ръце.

318

6

Valioka

24.06 2023 в 09:07

Аз мога да кажа, колкото и нескромно да звучи, какво ще ломоти путя в извънредното си обръщение: Понеже НАТО и колективния Запад и т.н. и т.н.

-240

5

редовно четящ

24.06 2023 в 08:58

Щом се хванаха за гушите, жужакът или е ритнал камбаната, или ще го направи в най-скоро време.

12315

4

denislav

24.06 2023 в 08:49

Не са Спартак и гладиаторите - това са били хора със свободна воля, не крепостни селяци.
Повтаря се ВОСР - https://bg.wikipedia.org/wiki/
За 100 години тия идиоти умствено не са мръднали и крачка напред.
Крепостните тръгват срещу императора, след като войната се закучва и почват да губят.
Лошо, обаче, че видяхме какво донесе на света победата на другаря Ленин.
Страх ме е да си представя какво може да донесе победата на другаря Пригожин.
Както кават в украинските канали: желаем съкрушителна победа и на двете страни в конфликта :-)
 
X

Да помогнем на украинските деца!