Пригожин: Москва нападна части на ''Вагнер'', има убити. ФСБ обвини Готвача на Путин за въоръжен метеж

Главната прокуратура обещава на метежника 20 години затвор

OFFNews 23 юни 2023 в 22:44 28894 16

Снимка ЧВК Вагнер

Евгений Пригожин

Москва е нападнала частната военна компания "Вагнер", твърди основателят на "музикантите" Евгений Пригожин в Телеграм. Ръководителят на "Вагнер" обяви, че редовната руска армия е атакувала вагнеровци, като ударът е убил "огромен брой бойци". Игор Гиркин също съобщава новината, позовавайки се на Готвача на Путин с уточнението, че не може да потвърди лично. Осъденият за тероризъм Грикин обаче признава, че Русия е на път да бъде заплашена от пуч. Руското министерство на отбраната официално отрече съобщенията на Пригожин за нападение срещу неговите части и ги нарече "провокация". Бизнесменът твърди, че е тръгнал на лов за Шойгу, а след няколко негови изявления Кремъл съобщи, че Главният следствен комитет на Русия е образувал дело за призив към въоръжен метеж.

Засега не е ясно какво точно се случва в Русия, дали дребен междуличностнет конфликт, дали начало на пуч или на гражданска война. Твърденията на Евгений Пригожин са нов етап от ескалацията на отношенията му с военния министър Сергей Шойгу и началника на руския генерален щаб Валери Герасимов. Според записа на бизнесмена-командир в Телеграм "Москва е нанесла ракетни удари по лагерите на групата Вагнер. В резултат на това трябваше да загинат "огромен брой бойци, наши съратници". В записа той добави още, че по случая ще се решава "как да се реагира на това престъпление". 

„Те загинаха в Бахмут, защитавайки честта на Русия и руската армия. Бяхме злобно измамени и ни накараха да разпръснем групата "Вагнер". Бяхме готови да направим отстъпки на Министерството на отбраната, да оставим нашите оръжие и да намерим решение как да продължим да защитаваме страната си. Но тези негодници не се успокоиха. Днес, като видяха, че не сме разбити, те обстрелваха с ракети тиловите ни лагери. Огромен брой наши бойци, наши другари с оръжие, са убити. Ще решим как да реагираме на това престъпление", се чува в записа.

Канал, свързан с ЧВК "Вагнер" публикува видео, на което, както твърдят авторите му, руската армия нанася ракетен удар по лагера на ЧВК. Военни кореспонденти казват, че на това видео не може да се вярва 100 процента, но дори да се приеме, че е постановка, самото ѝ задействане означава някаква ескалация на конфликта между Пригожин и Шойгу, между "Вагнер" и Москва.

Злото трябва да бъде спряно

20 минути след първото изявление на Евгений Пригожин последва второ, от името на Съвета на командирите на ЧВК "Вагнер", който взе решение: "Злото, което носи военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно. Те пренебрегват живота на войниците. Те забравиха думата справедливост и ние ще я върнем. Затова онези, които унищожиха днес нашите момчета, тези, които унищожиха десетки, много десетки хиляди животи на руски войници ще бъдат наказани. Моля на никого да не оказвате съпротива. Всички, които се опитат да окажат съпротивление, ще считаме за опасност и ще ги унищожаваме, включително всички КПП-та, намиращи се на нашия път, всякаква авиация, която видим над главите си. Моля всички да запазят спокойствие, да не се поддават на провокации и да останат по домовете си. Желателно е по маршрута на нашето придвижване да не излизате на улицата. След като завършим започнатото, ще се върнем на фронта за защита на нашата Родина. Президентската власт, правителството, МВР, Росгвардия и други структури ще работят и занапред в обичайния порядък. Ние ще се оправим с тези, които унищожават руските войници и ще се върнем на фронта. Справедливостта в армията ще бъде възстановена, а след нея и справедливостта в Русия".

Шойгу избягал от Ростов

В 21.41 ч по московско време в нов запис Пригожин заявява: "Шойгу току-що страхливо избяга от Ростов. В 21.00 ч той избяга страхливо като женка, за да не обяснява защо вдигна вертолети да унищожава наши момчета, защо изстреля ракети срещу нас. Тази твар ще бъде спряна".

Според по-късен запис на бизнесмена, Сергей Шойгу е пристигнал в Ростов на Дон лично, за да ръководи операцията по унищожаването на ЧВК "Вагнер".

Всички, които искат, присъединявайте се

"Ние сме 25 хиляди и отиваме да се разправяме защо в страната има беззаконие. 25 хиляди чакат като тактически резерв, а стратегическият резерв са цялата армия и цялата страна. Всички, които искат, присъединявайте се. Трябва да се свършва с това безобразие", продължава в 21.50 ч собственикът на ЧВК "Вагнер".

Призоваване към въоръжен метеж

Изявленията на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин станаха основа за образуване на наказателно дело за подбуждане към въоръжен бунт. Това съобщиха от Националния комитет за борба с тероризма, цитирани от ТАСС. Оттам призоваха Пригожин да спре незаконните действия.

„Твърденията, разпространени от името на Евгений Пригожин, нямат основание. Във връзка с тези изявления ФСБ на Русия образува наказателно дело по за призив към въоръжен бунт. Ние настояваме за незабавно спиране на незаконните действия", казват от Националния комитет за борба с тероризма. Според "Можем объяснить" на руските медии е наложена забрана да цитират Евгений Пригожин.

Путин знае

Президентът на Русия Владимир Путин е запознат със ситуацията, която се развива около основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, и се вземат всички необходими мерки. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Източник от администрацията на президента, цитиран от "Можем объяснить", твърди, че е взето решение с Пригожин да се действа по най-твърдия сценарий. "Това, което се случи сега е напълно недопустимо от гледна точка на президентската администрация. Пригожин тръгна срещу военното командване, а значи срещу Владимир Путин. Наказателното дело за метежа е първата крачка, другите следват".

Не е преврат, а марш за справедливост

Информацията на ръководителя на групата "Вагнер" за предполагаемата атака е цитирана и от Ройтерс и АФП. „Това не е военен преврат, това е марш на справедливостта“, казва Пригожин пред Ройтерс.

22.40 ч: Болшинството от военните горещо ни подкрепят

"Болшинството от военните горещо ни подкрепят. Идват съобщения: "Благодарим, момчета!". Най-после ще настъпи справедливост в армията. Най-накрая ще ни дадат оръжие и ще спрат да ни хвърлят за пушечно месо.

Току-що дойде информация, че в моргата в Ростов министърът на отбраната е наредил да скрият 2 хиляди тела, които се пазят там, за да не се видят загубите.

Рибар: И двете страни са се готвили за ескалацията

И двете страни са се готвили за днешната ескалация отдавна, коментира военният канал "Рибар", поддържан от бивши говорители на руското военно министерство. Веднага след изявлението на Евгений Пригожин, буквално час по късно, редовната войска отговори с видимо записани предварително и като по шаблон видеозаписи. "Вагнери, оркенстранти. Никъде не отиваме, никой не бяга. Успокойте чичо Женя, нека не дрънка. Никой няма намерение да отстъпва. Нашата армия си стои нормално. Всичко е наред".

Валят записи от Донецкото направление, от Херсонска област и Запорожие. "До смърт стоим на рубежите за отбрана" и "Всички наши момчета са на брега на Днепър и чакат хохлите да атакуват. Никой не бяга към Азовско море".

Каналът твърди, че всички съобщения на Евгений Пригожин са записани в един и същ час, но се пускат с разтягане на времето.

Обръщение от заместник-началника на ГЩ на ВС на Русия Владимир Алексеев и Сергей Суровикин

В мрежата се появи призив от първия заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал-лейтенант Владимир Степанович Алексеев - една от видните фигури в армията от последното десетилетие.

Пускането напред на "Степанич", както свойски е познат генералът в тесни военни кръгове, може да говори за желание на Генералния щаб да заеме позицията на миротворец в случай на по-нататъшно изостряне на ситуацията. Алексеев стоеше зад планирането на много тайни операции, формирането на редица частни военни компании (включително взаимодействие с "Вагнер"), извърши помирение в редица региони на Сирия. По негова линия различни частни охранителни фирми и ЧВК подписаха договори с Министерството на отбраната. Напълно възможно е той да се е опитал да разреши конфликта между Пригожин и Шойгу зад кулисите, така че сега той е публичният говорител.

С изявление излезе и армейски генерал Сергей Суровикин. Основната теза и на двамата генерали е да не се дава повод за радост на врага и да се подчинят всички на Путин, а проблемите да бъдат решени по мирен път. Двата видеозаписа явно са опит на руското ръководство да стигне до Пригожин с помощта на двама висши военни, с които бизнесменът има изградени добри отношения.

КПП-та по трасето Ростов на Дон - Воронеж Москва

По трасето Ростов на Дон - Воронеж - Москва при подкрепата на спецназовци се организират КПП-та. На дежурните в тях е дадена заповед да откриват огън в случай на възникване на заплаха, съобщи руската редакция на Би Би Си Нюз.

Обиски в Санкт Петербург

Във "Вагнер център" в Санкт Петербург се провеждат обиски с участието на спецназ, съобщават руски военни кореспонденти. Първи канал на руската телевизия дава флима "Скок от Космоса", Россия 1 - "Удивителни хора". В Москва събират екстрено служителите на ФСБ, в Ростов на Дон въоръжават допълнително войниците.

ФСБ към Вагнеровци: Арестувайте Пригожин

Призоваваме бойците от ЧВК "Вагнер" да не изпълняват престъпните заповеди на Пригожин и да предприемат мерки за неговото задържане, заявиха от ФСБ.

Ген. Игор Конашенков, Министерство на отбраната на РФ:

"- унищожени са 250 хиляди вагнеровци, 25 хиляди танка и са взети в плен трима Пригожини. Нито един Шойгу не е пострадал", шегуват се потребители в социалните мрежи.

Министерството на отбраната на Украйна: Наблюдаваме!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

16

StinkingSonOf

24.06 2023 в 12:00

Пускам пуканките в микровълновата и сядам да гледам цирка срещу оркестъра.

14048

15

voododoll

24.06 2023 в 07:52

Призовавам България да ме се меси в тоя конфликт! Аз съм за мир и неутралитет. Изпращането на помощ на Шойгу само ще удължи конфликта и ще въвлече България във война с Пригожин и Вагнер!

4638

14

Того

24.06 2023 в 07:37

Само гражданската война е спасението на Руzия.

2550

13

alfakentavur

24.06 2023 в 07:04

Това може да е някаква бутафория на Готвача, но пак си е вътрешен конфликт.

Така. Сега. Всички рашистки тролчета мекерета, подкрепящи военнопрестъпника Путлер - да си съберат тоновете глупости, които изписаха от 24.02.2022 година насам.
И да ги сравнят със само едно от твърденията на нас, нормалните хора:
СССРайхът е много, ама много близо до ФЕОДАЛНА ДЪРЖАВА. Ей това го различава и от фашистка Италия и от нацистка Германия. Въпреки многото прилики, тези държави още преди 90 години са еволюирали. Педерацията си стои закотвена в Средновековието.
Кудос!

12407

9

Bad Horse

24.06 2023 в 01:45

Не мисля че Пригожин ще успее, това е края на кариерата, и вероятно живота му. Но колкото повече хаос създаде, толкова по-добре. Запасил съм се с пуканки.

И си мисля... на страната на Украйна се бие не само редовната армия, но и териториални поделения запасняци и разни въоръжени милиции, освен тях национални подразделения на чеченци, белоруси, грузинци, руснаци, поляци, и отделно смесени полкове доброволци от цял свят. Защо тези не се дърлят по между си?

3767

8

Име на профила

24.06 2023 в 01:33

...съзнание да се самозалъгва ме изумява още от собствения ми баща, който по свой си начин е герой в собствения си филм, винаги е прав, понякога е жертва, и никой не го разбира, но е е***и пича (прощавай бат Ицо)...

Ама 1000 човека едновременно? Милион? 100 милиона? Мистерия за мен...

@Bad Horse следя и аз, макар да имам ранно ставане и да трябва да лягам. Става все по-интересно. Дано помогне, дори само да посее семенца на съмнение.

Пропуснах да спомена, че в РИА - макар и не преобладаващи - се чуват коментари как пригожин говори за народа, и има МНОГО омраза към шойгу, песков, маша, рогозников и сие. Само баш шефа не смеят да споменават с лошо.

3767

7

Име на профила

24.06 2023 в 01:30

Отидох да почета коментари в РИА, ей така, да се позабавлявам. Тези под новините за пригожин наистина са забавни - има разкол. Нещо повече, има повече когнитивен дисонанс от коментар на гербе**** който уж е евроатлантик но е и путинист.

Все повече "смели" орки си тестват границите на коментирането - а именно, ако призивите на пригожин са фейк, и истинския пригожин е патреот - защо ФСБ забранява да бъдат следвани заповедите от него и вагнер?! И други такива.

После обаче продължих да чета под други новини. Тази за моста, другата за Ф-16, третата... Тези хора, с аватари на z, пишещи с пяна на уста за "нацистите" и призоваващи към ядрен отговор - това не са хора. Това са орки. Може би децата или внуците или правнуците им да станат хора, но те...

От доста време си мисля как ли е било в 30-те и ранните 40-те в Германия? Не е имало социални медии, но подозирам е имало същите настроения, някаква масова заблуда, че те са добрите, а "англосаксите" са лошите. Способността на човешкото...
 
X

Да помогнем на украинските деца!