Путин: Русия помогна на Украйна заради братските ни отношения

Вероника Шербанова 19 декември 2013 в 12:15 4416 8

Владимир Путин. Снимка: БГНЕС
Владимир Путин. Снимка: БГНЕС

 

Русия помогна на Украйна заради братските отношения между двете страни. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

Виждаме, че Украйна изпитва трудности. Щом казваме, че сме братка нация и братски народ, трябва да действаме като близки роднини и да помогнем на тази страна, категоричен е Путин.

Това по никакъв начин не е свързано с преговорите на Киев с Европвйския съюз или с протестите в страната. Нямаме нищо против Украйна да подпише търговския пакт с ЕС, стига това да не влияе на руската икономика, допълни Путин.

Ние не сме против асоциирането на Украйна с ЕС, просто казваме,ч е ще бъдем принудени да защитаваме своята икономика. Защото не можем да оставим разтворени вратите в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако тя отвори вратите си пред ЕС. Ще бъде принудени да ги притворим, коментира руският държавен глава.

Преди дни Русия предостави на Украйна 15 млрд. долара и намали временно цената на руския газ за Украйна с една трета.

Решението за намаляването на цената на газа е временно, но надявам скоро да постигнем споразумение за дългосрочно сътрудничество в сферата на енергетиката. Кредитният рейтинг на Украйна не е висок, но вярваме, че индустрията на страната е конкурентоспособна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови