Янукович увери US сенатори, че евроинтеграцията на Украйна продължава

Марина Юнакова 16 декември 2013 в 14:57 1656 0

Виктор Янукович

Снимка БГНЕС

Виктор Янукович

 

Виктор Янукович е уверил американските сенатори Джон Маккейн и Кристофър Мърфи, че Украйна не е променила интеграционния си курс  по пътя  към Европейския съюз, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на сайта на държавния глава. 

Президентът на Украйна се е срещнал вчера с американските представители, които посетиха страната в подкрепа на продължаващите проевропейски протести. 

„Президентът за пореден път подчерта неизменността на евроинтеграционния курс на Украйна, както и ангажираността си към националните интереси на страната. Виктор Янукович увери, че властта ще направи всичко възможно за обезпечаването на правото на гражданите за мирни демонстрации, както и провеждането на честно и прозрачно разследване на събитията от 30 ноември 2013 година на площад „Независимост” в Киев. Страните се говориха да продължат диалога”, гласи съобщението.

От пресцентъра на президентството съобщават още, че на срещата са били обсъдени и двустранните отношения между Киев и Вашингтон. 

Уверението на Янукович е отговор на становището на Европейския съюз от неделя, че прекъсва работата по подписването на споразумение за асоцииране с Украйна поради липса на ясен ангажимент от страна на Киев.

Според публикация на европейския комисар по разширяването Щефан Фюле в Туитър думите и делата на президента и правителството все повече се разминават и техните аргументи не се основават на реалността.

 "Не получих отговор. Работата се прекъсва", посочва Фюле. 

Междувременно във вторник на площад "Независимост" в Киев ще се проведе нов общонационален протест  по повод срещата на Янукович с руския президент Владимир Путин в Москва. Опозицията и протестиращите изразяват опасения, че въпреки обещанията, президентът на Украйна може тайно да подпише членството на страната в Митническия съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews