Путин обеща на Янукович 15 млрд. долара

Вероника Шербанова 17 декември 2013 в 17:43 2717 28

Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости
Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости

 

Русия ще инвестира в Украйна 15 млрд. долара. Това стана ясно след срещата между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович.

Средствата ще дойдат от Фонда за националното благосъстояние.

По думите на руския финансов министър Антон Силуанов тази сума ще бъде насочена към закупуване на украински суверенни еврооблигации през 2013 и 2014 г. 

На срещата беше взето и решение за намаляване на цената на руския газ, купуван от Русия с една трета - от 400 на 268 долара за хиляда кубически метра. 

Очакваше се на срещата между двамата президенти да бъде обсъден заем от 15 млрд. евро, който Русия може да даде на Украйна, след като исканата от ЕС помощ от 20 млрд. евро беше отказана.

На срещата беше уговорено и премахването на търговските ограничения на украинските товари.

Разчитам на това, че ще можем да започнем решаването на най-чувствителните въпроси, заяви в началото на срещата Владимир Путин.

Янукович пък посочи, че се надява въпросът с цената на газа да бъде решен на принципа на взаимната изгода.

Спадането на обемите на търговията между двете страни се нуждае от незабавна намеса. Смятам, че в скоро време този въпрос трябва да бъде координиран не само между Русия и Украйна, но и с другите страни от СНГ, за да заработи зоната за свободна търговия, коментира Янукович.

Не трябва да спираме дотук, а да продължаваме и да развиваме сътрудничеството си и в бъдеще, каза още той.

Преди срещата между двамата президенти от администрацията на Путин изрично посочиха, че днес няма да бъде обсъждано присъединяването на Украйна към митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Присъединяването на Украйна към съюза би сложило край на преговорите й с ЕС.

Лидерите на държавите членки в ЕС възнамеряват да обсъдят ситуацията в Украйна по време на среща на върха на 19-20 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!