Quantcast

Путин обеща на Янукович 15 млрд. долара

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 декември 2013 в 17:43 2004 28

Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости
Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости

 

Русия ще инвестира в Украйна 15 млрд. долара. Това стана ясно след срещата между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович.

Средствата ще дойдат от Фонда за националното благосъстояние.

По думите на руския финансов министър Антон Силуанов тази сума ще бъде насочена към закупуване на украински суверенни еврооблигации през 2013 и 2014 г. 

На срещата беше взето и решение за намаляване на цената на руския газ, купуван от Русия с една трета - от 400 на 268 долара за хиляда кубически метра. 

Очакваше се на срещата между двамата президенти да бъде обсъден заем от 15 млрд. евро, който Русия може да даде на Украйна, след като исканата от ЕС помощ от 20 млрд. евро беше отказана.

На срещата беше уговорено и премахването на търговските ограничения на украинските товари.

Разчитам на това, че ще можем да започнем решаването на най-чувствителните въпроси, заяви в началото на срещата Владимир Путин.

Янукович пък посочи, че се надява въпросът с цената на газа да бъде решен на принципа на взаимната изгода.

Спадането на обемите на търговията между двете страни се нуждае от незабавна намеса. Смятам, че в скоро време този въпрос трябва да бъде координиран не само между Русия и Украйна, но и с другите страни от СНГ, за да заработи зоната за свободна търговия, коментира Янукович.

Не трябва да спираме дотук, а да продължаваме и да развиваме сътрудничеството си и в бъдеще, каза още той.

Преди срещата между двамата президенти от администрацията на Путин изрично посочиха, че днес няма да бъде обсъждано присъединяването на Украйна към митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Присъединяването на Украйна към съюза би сложило край на преговорите й с ЕС.

Лидерите на държавите членки в ЕС възнамеряват да обсъдят ситуацията в Украйна по време на среща на върха на 19-20 декември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2013 в 09:27

Не ще да са били само "проститутки и вафли". Има нещо доста по-дълбоко и необратимо. Щом такава корава армия като турската отказва да обучава либийски "военни" по стандарти на НАТО. Да бяха се отказали да ги обучават норвежци или холандци, че и испанци и французи, да си помисли човек, че всичко може да се сведе до дълбоките културни и религиозни различия между обучаващите и обучаваните. Но бригадите на "черния аскер" да се откажат да ги обучават...

18.12 2013 в 09:25

Аха, много е умен, в богатата територия Украйна има още много да се граби, а в България комунделите като опоскаха всичко решиха че могат опоскат и Европейските фондове, щото ония са правени в гъз, като червените гниди.

18.12 2013 в 09:22

Има, благотворителните дружества, и каква е идеята на една държава с 50 мил. население (не глупаво), доста големи ресурси да му се дава безвъзмездна помощ, докарала се до просешка тояга (да няма 18 милярда ), това означава че управлението им сбъркано и трябва да се подчинят на други правила.

18.12 2013 в 00:39

коя "оная работа" бе мунчо, дето и жена ти трудно я напипва ли, я трай там в ъгъла...

18.12 2013 в 00:26

...си ти.

18.12 2013 в 00:25

Жалък!

17.12 2013 в 23:45

Човече, комунистите са продажници като останалите. Найденов нали спомена с половин уста, че ще обучаваме нам колко хиляди либийци безплатно под давлението на любимите им американци. Ама щели сме да спечелим много от вафли и проститутки, които либийските талибани щели да си напазаруват тук. Найденов е подлога на циониста Станишев, продал досущ като Мутрата Борисов, нашите интереси на САЩ.

17.12 2013 в 22:31

балканче ,свърши луканката и изтряска нещо..толкова си под нивото на дискусията,че не можеш дори да ми стигнеш оная работа .а за теб явно това е истинския проблем..и това е масово впечатление...

17.12 2013 в 22:24

Да ви еВ@ и "демократизаторите". Искате да "демократизирате" само парите от джобовете на бедните държави като България и Украйна. "Демократичен" *** за вас.

17.12 2013 в 21:17

значи ,можело газът да е по 265 пари.грабили са брат си братушките.а сега ,като почнат едни "правилни "държавни поръчки с тези парички те опять ще си отидат в полнам где надо!а за украйнците -лихвичките ще плащат..,а ако не успеят ще пеят ...само ,че който плаща ,той поръча музиката..дано са поне великите Чайковски ,Мусоргски и пр.да не е някоя счупена балалайка..русия,впрочем не трябва да се игнорира а да се демократизира..там проблемът е терорът.