Путин на Лужники с ПВО над главата: Битката е за нашите исторически граници

OFFNews 22 февруари 2023 в 17:13 7143 9

Путин

Снимка ТАСС

Владимир Путин на концерта.

Руският президент Владимир Путин се появи на митинга-концерт, посветен на Деня на защитниците на Отечеството и годишнината от руската инвазия в Украйна, за да обяви, че се води битка за историческите граници на страната. По стар съветски обичай в първите редици бяха наредени пострадали във войната бойци и командири, на които Путин отдели специално място в 4-минутното си слово. Площадът пред стадиона "Лужники" бе охраняван от противовъздушна система "Панцир". А в социалните мрежи плъзнаха съобщения за платени участници във всенародното честване, в което организаторите поели ангажимент да съберат 200 000 души.     

"Ние сме тук с вас за това, което по същество е празник. Но аз знам, току-що слушайки висшето военно ръководство на страната, че в момента се води битка на нашите исторически граници, за нашия народ", каза Путин от сцената.

Според него думите "защитник на Отечеството" имали мощно мистично и сакрално значение.

Пред разветите руски знамена и лозунги Путин поздрави героично сражавалите се на фронта в Украйна и посочи, че те са "подкрепени от цялата страна, което означава, че всеки, който прави това в някаква степен, също е защитник на Отечеството".

Путин допълни, че руските деца, които пишат писма в подкрепа на военнослужещите, също са защитници на родината.

Той изпрати и специално послание: Днес, защитавайки нашите интереси, защитавайки нашия народ, защитавайки нашата култура, език, територия, всички наши хора са защитници на Отечеството. Поклон пред всички!

Думата получиха и воювали в Украйна руски бойци, които разказаха за действията "нацистите" и "терористите".

В различни телевизионни канали и социални мрежи се появиха съобщения, че на зрителите на концерта са обещани 500 рубли за присъствието им. Учениците са били освободени от учебни занятия, а на бедните са били обещани и безплатни хранителни пакети.

Moscow Times съобщи, позовавайки се на свои източници, че на концерта ще присъстват около 70% от работещите в обществения сектор на Москва и Московска област.

"Честно казано, мисля, че това е абсурдно. Ние трябва да отидем и нищо не можем да направим по въпроса. Властите използват ситуацията за своите пропагандни цели, за да създадат (масовост) в очите на Z-патриотите и тези, които гледат телевизия. Аз не бих отишъл там доброволно", цитира вестникът думите на един от събеседниците си.

Твърди се, че на зрителите е било забранено да идват, облечени в комбинация от жълто и синьо - цветовете на украинското знаме. Доброволци от различни патриотични организации провеждат майсторски класове за използване на оръжие на площада пред стадион "Лужники". Открита е полева кухня.

На Лужники имаше и полева кухня. Снимка: Новая-Европа

Потребители на социалните мрежи са забелязали, че на Врабешките хълмове край "Лужники" преди концерта е разположена система за противовъздушна отбрана "Панцир-С1".

След поредица от експлозии на руски военни летища в края на миналата година, които бяха приписани на украински безпилотни самолети, системите за противовъздушна отбрана започнаха да се поставят демонстративно в Москва - по-специално на покрива на сградата на Министерството на отбраната. Досега не е имало информация за инсталирането на такава система на Воробьови гори, коментира Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

22.02 2023 в 22:12

Как да не се сети човек за подобни сборища по стадионите отпреди 85 години... И риториката е абсолютно същата. Само не е ясно дали тогава са били платени, за разлика от сегашните. :D

1236

8

БотоксПутю

22.02 2023 в 21:43

Панцири, полеви кухни и полеви бани за защитниците на Отечеството пред стадиона Лужники. А Путин в стадиона с три ката бронежилетки според снимката.

-240

7

редовно четящ

22.02 2023 в 20:10

Кой ли от двойниците му си е напълнил г@щите на лужники?

9347

6

Анализи

22.02 2023 в 19:18

СССР от 70-те години, дори не 80- те. Нищо ново. Все едно чета Работническо дело и Правда от онова време. На подполковника от КГБ дотам му стига пипето. Има и лошият късмет, чего чака съда в Хага.

924

5

Diogen

22.02 2023 в 19:02

Главатарят на рашистката банда се тресе от страх. Пазят го със зенитни ракети дори в Москва. Заспала бе половината аудитория на предишното му изстъпление. Никой не го взима на среозно, но е крайно време някой да го тресне и да освободи света от фашистките му заплахи.

-1650

4

ob1

22.02 2023 в 17:49

Исторически граници, викаш? Както сте я подкарали да не се върнете до тия исторически граници от (примерно) 1462г?

https://www.rbth.com/history/327269-histography

Колко земя ти трябва, алчна ******, в гроба си ли ще я мъкнеш?

2550

3

alfakentavur

22.02 2023 в 17:48

Руzzки фашизъм в действие.

210

2

Merc

22.02 2023 в 17:26

25-летний Максим Березовский из Новосибирской области поехал воевать контрактником.
Чтобы заработать на операцию своей 4-летней дочке.
Максим был убит 2 февраля.
Дочка умерла 8 февраля.

Вот это - реальные перспективы людей в России, а не путинские сказки.

22548

1

dolivo

22.02 2023 в 17:23

Мдаааа, сладурчик

А междувременно 1/2 от речта не можа да си каже, защото изстрелването на Сармат по време на визитата на Байдън в Киев, се провали.
 
X

Да помогнем на украинските деца!