Пригожин лъже, че ЧВК Вагнер спира вербуването на наемници

OFFNews 03 август 2023 в 10:34 3035 1

Въпреки публично обявеното на 31 юли от лидера на частната наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожив, че спира набирането на новобранци, тъй като не изпитва "недостиг на кадри", регионалните центрове на ЧВК продължават да вербуват хора. В специализирани чатове, където руските "доброволци" общуват помежду си, "Важни истории" открива съобщения, че групата планира да възобнови набирането на персонал през август.

Бивш наемник, воювал в Африка и Украйна, казва, че вербуването в ЧВК е възобновено чрез православния спортен клуб "Парашутист" в Омск и един от пунктовете на ЧВК в Новосибирск. Репортер на изданието под прикритие се е опитал да се включи в новата вълна доброволци в Омск, но му било казано, че "Вагнер" е забранена в Руската федерация, "така че няма начин".

В новосибирската организация на ветераните "Power Unity of Siberia", която е официален представител на ЧВК в града, обаче заявяват, че набирането става в петък - кандидатът трябва да дойде с маратонки и спортни униформи в офиса и да премине стандартите за физическа подготовка. Той не бива да е с криминално досие, хронични болести и дългове, трябва да има военна специалност и чуждестранен паспорт. Обяснено е, че набирането на персонал е за африканските страни.

По време на бунта на Пригожин ръководителят на "Power Unity of Siberia" Валерий Фьодоров обяви края на вербуването на наемници в Новосибирск. Но веднага след като "музикантите" се отказаха да влязат в Москва, работата бе възобновена.

Един от наетите, пожелал да остане анонимен, обяснява, че центровете за вербуване разпределят областите на работа на бойците след подбора и могат да ги изпратят в Украйна. Репортерът под прикритие на "Важни истории" е получил предложение да отиде в "зоната на NWO", без да подписва договор с руското министерство на отбраната, чрез компанията Redut, свързана с "Газпром".

"Командирът подписва (договора) с Министерството на отбраната, за нас нищо не се променя. Подписвате договор за шест месеца с Redut. В крайна сметка ние нямаме отношения с министерството", обяснил вербовчикът на отряд "Вълците" на частната наемническа армия Redut.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация нареди на всички "доброволчески формирования" да подпишат договори с военното ведомство преди 1 юли. Депутатът от Държавната дума Максим Иванов увери, че ЧВК Redut го е направила.

"Те подписаха договор с Министерството на отбраната, зачислени са към военно поделение. Оттам им се дават заплатите и се снабдяват с оръжие", каза той.

На 30 юли един от каналите на Телеграм, където се обявяват свободните работни места в ЧВК, съобщи, че вербуването е спряно за неопределено време поради достатъчния кадрови резерв на наемническата група. Преди това каналите на "Вагнер" разпространяваха информация за вербуването по "старите" правила чрез полигона "Молкино" в Краснодарския край (базата на ЧВК там беше затворена в края на юли) - кандидатът трябва да е на възраст от 24 до 50 г., да има паспорт, свидетелство, че не е криминално проявен, както и регистрация при психиатър и нарколог. Хора с ХИВ и хепатит не се допускат. По-късно те обявиха, че спират набирането на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика