Предстоящ медицински преглед на Тръмп стана повод за шеги за психичното му здраве

OFFNews 10 януари 2018 в 13:59 3340 0

Предстоящ медицински преглед на американския президент Доналд Тръмп във военна болница край Вашингтон стана повод за шеги сред неговите критици относно психичното му здраве. 

Критиците на Тръмп обаче ще останат разочаровани, тъй като медиците само ще регистрират теглото, кръвното и нивото на холестерола на президента и той няма да бъде подлаган на психиатрична проверка, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА. 

Въпроси за психичното здраве на Тръмп, който се нарече сам със странния израз "стабилен гений", зададе в полемичната си книга журналистът Майкъл Улф, който описва с най-черни краски бившия магнат от пазара на недвижими имоти и твърди, че приближените му се питат дали е способен да управлява. 

Нищо не задължава стопанина на Белия дом да минава медицински преглед, нито да оповестява резултата. Но такава е традицията.

Правителството обеща Доналд Тръмп - най-възрастният президент в историята на САЩ, да последва примера на своите предшественици.

Въпросът предизвика бурни дебати през втория мандат на Роналд Рейгън - някои наблюдатели от 80-те се питаха не отслабват ли умствените му способности. Години след като напусна поста, той съобщи, че страда от болестта на Алцхаймер.

През 1994 г. бившият американски президент Джими Картър сам би тревога в списанието на Американската медицинска асоциация по повод "опасността" за САЩ, ако "неврологично заболяване" увреди способностите на някой държавен глава.

Конгресменът демократ Джейми Раскин внесе през април законопроект за създаване на 11-членна комисия, включваща главно психиатри и невролози, която да се произнася, ако е необходимо, за психичното здраве на президента.

Той се позовава на 25-ата поправка в конституцията, ратифицирана през 1967 г., според която при неспособност на държавния глава управлява вицепрезидентът. Но текстът не посочва орган, овластен да проверява душевното здраве на лидера.

"Имаме нужда от такъв орган - не само за този президентски мандат, но и за всички бъдещи", обясни Раскин пред АФП.

"Авторите на 25-ата поправка са разбрали колко е опасно да имаме ограничено дееспособен президент, щом живеем в днешния ядрен век", изтъкна той.

"Включа ли телевизора или радиото, кипят дебати дали президентът е умствено здрав. Всъщност имаме нужда от процедура, в чиито рамки проблемът да се разглежда в случай на криза", добави политикът.

В сегашния конгрес с републиканско мнозинство, проектът няма как да бъде приет. Но може да отвори възможност за по-широки дискусии по темата.

Засега някои медии търсят специалисти, които да прегледат дистанционно 45-я президент на САЩ - монолозите му в Туитър, смайващите понякога жестове, моментните говорни нарушения дадоха повод за безбройни тълкувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови