Повдигнаха 7 обвинения срещу Доналд Тръмп по Закона за шпионажа

OFFNews 09 юни 2023 в 08:33 1068 0

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Повдигнати са обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи той и потвърди адвокатът му Джим Тръсти.

Той е обвинен по седем пункта по Закона за шпионажа в рамките на разследването, водено от специално назначения съветник Джак Смит във връзка с притежание на класифицирана документация. Сред тях са възпрепятстване на правосъдието, съзнателно задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана; унищожаване или фалшифициране на документация; заговор; схема за укриване, фалшиви показания.

За първи път бивш президент на САЩ ще трябва да отговаря по обвинения на федерално ниво.

Специалният съветник разследва как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като е напуснал Белия дом през януари 2021 г. Той разследва и дали Тръмп не е попречил на властите да си върнат документите.

Следователи конфискуваха над 10 000 документа от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида преди около година. 100 от тези документи имаха гриф "секретно", въпреки че адвокати на републиканеца бяха уверили, че всички документи с подобен гриф вече са били върнати на правителството. Тръмп пък заяви, че докато е бил президент, той е разсекретил въпросните документи, но така и не представи доказателства в тази насока, припомня Ройтерс.

Тръмп е получил призовка да се яви във федералния съд в Маями идния вторник.

Адвокатът му все още не е видял текста на обвиненията. Тръсти увери, че клиентът му ще се яви и се усъмни, че тогава Тръмп ще бъде задържан.

Специалният съветник и министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не коментира.

През април Тръмп бе обвинен за фалшифициране на счетоводна документация. Но тогава обвиненията не бяха на федерално ниво.

Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален съветник, който да води разследването срещу Тръмп. Това стана, след като Тръмп обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение бе разследването да бъде независимо от правосъдното министерство от администрацията на Байдън.

Тръмп обяви, че е обвиняем с изречението: "Корумпираната администрация на Байдън информира адвокатите ми, че съм бил обвинен, вероятно по фалшивия случай с кутиите" и увери, че е невинен. "Кутиите" са 15 и съдържаха документи, които Националният архив успя да си върне през януари 2022 г. от имението на Тръмп във Флорида. Впоследствие архивът информира правосъдното министерство, че те съдържат много класифицирани материали. През май 2022 г. ФБР и министерството на правосъдието издадоха заповед за изземване на останалите в притежание на Тръмп класифицирани документи. Следователи отидоха в имението няколко седмици по-късно и там им бяха предадени около три дузини документи и бяха направени изявления под клетва на адвокатите на Тръмп, че изисканите документи са били върнати. Но тези изявления се оказаха фалшиви. Федерални агенти се върнаха в Мар а Лаго през август със заповед за обиск и конфискуваха 33 кутии с общо 11 000 документа от склад и офис. Сред тях били и 100-те класифицирани документа. Около 300 документа, съдържащи забележка "класифицирано", са били иззети от Тръмп, откакто напусна Белия дом през януари 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!