Полша има право да иска репарации от Германия, отсече комисия

Последна промяна на 11 септември 2017 в 18:03 4535 5

Снимка EPA, архив

Полша има право да поиска обезщетение от Германия за Втората световна война, реши специална експертна комисия към Сейма, съобщи Ройтерс. 

Само загубата на частна и държавна собственост се оценява на 258 милиарда злоти - около 48.8 млрд. долара според обменния курс преди избухването на войната. Преди дни пък външното и вътрешното министерства на Полша обявиха, че са изчислили, че репарациите трябва да са около 1 трилион долара. 

Според експертите съгласно международното право подобни репарации нямат давност. 

Мнението на Бюрото за анализи беше поискано от депутата от управляващата партия "Право и справедливост" Аркадиуш Муларшчик.

През 1953 г. когато комунистическото правителство признава, че Германия е изпълнила всичките си задължения и няма да има искане за повече компенсации.

Решението на комунистическото правителство нарушава конституцията и затова е невалидно, се посочва в доклада на експертите. Според тях Германия е изплатила на Полша по-малко от 1% от това, което получиха жителите на Западна Европа, САЩ и Израел.

Полското правителство е взело решението под натиска на СССР, тогава Полша не е била суверена държава. Полша има легално право да иска репарации, посочи Муларшчик.

Германия обаче е категорична, че не дължи репарации. Берлин се позовава на т. нар. договор "Две плюс четири" от 12 септември 1990 г. между Федералната република и бившата ГДР и четирите сили победители във Втората световна война. Този договор направи възможно обединението на Германия и изключва противниците във войната от бъдещи репарационни искания. 

Шест милиона полски граждани, включително три милиона от еврейски произход, са избити от нацистите по време на окупацията от 1939 до 1945 г.

Преди дни полският премиер Беата Шидло също обяви, че Германия трябва да плати репарации на Полша за загубите през войната. 

Това е просто въпрос на благоприличие и справедливост към Полша, заяви тогава Шидло пред полската агенция ПАП.

Тя обясни, че правителството все още преценява какви действия да предприеме. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9305

5

wayOff

12.09 2017 в 09:32

в общи линии глупости....

Иначе професора е прав в случая

Освен това ми е интересно колко милиарда е изсипала Гармания в Полша от 1980-а година насам за да се демократизират. В Полша и Чехия швабите наляха безумни количества пари за да има "демократично" развитие. 1/20-та да беше дошла в България и щяхме да сме като Швейцария....

Между другото не си милсете, че чехи или поляци са по-добри от нас като хора. Нито са по-образовани нито по-работливи. Просто се уцелиха комшии на Германците....Поне чехите са достатъчно умни да си кротуват и да си харчат немските кинти.

855

4

Gaboff

11.09 2017 в 20:58

Интересно е да се знае дали тези „искове“ на Полша за репарации са били обсъждани в преговорите за присъединяване ,към ЕС и ако ли не ,защо? Какво наложи тази политика на Полша към страна от ЕС,каквато се явява Германия чак сега 28 години след падането на стената ? Защо поляците буквално„ клатят лодката“ на ЕС,кой стои зад това?

2109

3

kokoten

11.09 2017 в 20:06

Никой, никога не е имал добро мнение за поляците....напоследък те не само че,затвърждават това мнение,но и достигат нови абсурдни висоти по отношение на човешката глупост и простотия....

1000

2

Tanito

11.09 2017 в 19:34

Mда. Следва всички колонии да поискат репарации за десетките хиляди роби - експлотирани, измъчвани, изнасилвани и убивани. Да платят : САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Португалия и всички по-малки други които са били замесени. И тогава от голямото им богатство може да не остане и нищо.