Полша блокира декларацията на лидерите на ЕС заради Доналд Туск

OFFNews 09 март 2017 в 22:48 8415 10

Снимка facebook.com/europeancouncilpresident

Правителството на Полша отказа официално да подкрепи заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел, предаде ДПА.

Така Варшава изрази недоволството си от преизбирането на Доналд Туск (който е поляк - б.р.) за председател на Европейския съвет, срещу което тя възразяваше.

Туск не е в състояние да бъде безпристрастен в отношенията си с правителството във Варшава. Той не може да взима страна в политически конфликт, не може да взима страната на опозицията срещу демократично избрано правителство, твърди полският премиер Беата Шидло.

"Според мен е очевидно, че полското правителство реши по политически причини да наложи вето, или да не се съгласи с никое от заключенията, независимо от тяхното съдържание", каза Джоузеф Мускат - премиерът на Малта, която е ротационен председател на ЕС.

"Трябва да продължим да работим, за да ги върнем обратно в лоното. Това е политически сигнал и решение, което те са взели", добави той.

Същевременно Доналд Туск призова Полша да не руши мостовете с Европейския съюз и заяви, че ще направи всичко възможно да предпази полското правителство от политическа изолация в съюза, предаде БТА.

Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

10

Denis Rizanov

10.03 2017 в 10:53

Продължавам да недоумявам защо САЙТЪТ в лицето на списвателите му не ни запознае с причините за решение на полското правителство?! Толкова ли е трудно да се стигне до генезиса на това "разлюбване" и причините довели до него?!
Какво, да не би от "фондация" Авгъзъ да не дават да се пише по въпроса?

7506

9

Профанесоре, това новина от типа:

"Да знаете какво стана вчера вечерта в Швеция" ли е?

http://www.bbc.com/news/world-europe-39222442

7506

7

Какъв цирк! Поне не сме само ние дето бламираме собствените си представители.

77927

6

El Commandante

10.03 2017 в 07:29

Да, професора е прав, това което наблюдаваме е много любопитен случай на имплозия...

6469

5

Halo

10.03 2017 в 03:50

Каква е аналогията с Бокова? Питам за един приятел... :)