Полицията иззе муниции за Калашников в Северно Косово, скрити до сръбско знаме

Полицията е конфискувала знамето, 34 гилзи, пълнител за оръжие AK-47 и 689 патрона от различни калибри

OFFNews 05 януари 2024 в 16:26 1547 0

Косовски полицай

Снимка Getty Images

Косовски полицай

Вчера в село Банска в Северно Косово бяха открити муниции, скрити до сръбско знаме, съобщиха местните власти, предаде албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Полицията е иззела знамето, 34 гилзи, пълнител за автомат AK-47 (по-известен като Калашников - б.а.) и 689 патрона от различни калибри. Косовските власти определят случая като "незаконно притежание на оръжие". Към момента арестувани няма, но разследването продължава, отблязва Радио Свободна Европа.

Миналата година в края на септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в село Банска. При атаката загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели. През октомври последва акция срещу контрабандата, която отново отприщи сблъсъци в Северно Косово.

След сблъсъците в село Банска бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията и бе арестуван, но ден по-късно беше освободен от сръбските власти. Интерпол издаде международна заповед за арест на Радойчич.

Радойчич призна, че той „лично“ е организирал нападението в Банска и цялата му логистика и заяви, че не е информирал никого за тези свои планове.

Тогава Прищина реагира като обвини Сърбия, че стои зад атаката, а Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика