Акция срещу контрабандата отприщи сблъсъци в Северно Косово, има ранени

Георги Савчев 13 октомври 2021 в 22:18 4525 0

Снимка БТА / АП

Полицейска акция срещу продажбата на контрабандни стоки провокира сблъсъци в северната част на Косово, населена предимно със сърби.

Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, които разгневени от акцията, се насочиха към районното в Северна Митровица и замеряха полицаи в Звечан. 

Най-малко шестима полицаи са пострадали, десетина граждани са потърсили медицинска помощ, а осем са задържани.

Двама от десетината пострадали сърби остават в болница: единият е ранен от куршум и е в интензивно отделение, а другият е с наранявания на гръдния кош.

През деня около 200 сърби блокираха с коли и камиони магистралата Прищина - Рашка.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че действията на полицията, заради които сърбите в Северно Косово протестираха, са насочени срещу контрабандата на стоки в Прищина, Печ и Северна Митровица.

Престъпността и престъпните групи няма да бъдат толерирани. Ще има битка срещу тях. Ще се борим и ще предотвратим контрабандата, каза Курти.

А премиерът на Сърбия Ана Бърнабич призова НАТО и КФОР да реагират незабавно и "да укротят Курти".

Ситуацията е повече от драматична и това е последният момент, в който е необходима категорична реакция, за да се пресече налудната политика, провеждана от Прищина. Подобно поведение ще ни доведе до ръба на хаоса, каза Бърнабич.

Инцидентите с насилие в Северно Косово незабавно трябва да бъдат прекратени, призова върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Едностранните и некоординирани действия, които застрашават стабилността, са неприемливи. Всички открити въпроси трябва да бъдат решавани чрез диалог и с посредничеството на ЕС. Ние сме в контакт с Белград и Прищина, заяви Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !