Един убит и един ранен полицай след атентат в Косово, Прищина обвини Белград

OFFNews 24 септември 2023 в 13:38 7586 0

Албин Курти

Снимка Getty Images

Албин Курти

Един полицай е убит, а друг - ранен в терористичен атентат в Косово, съобщи министър-председателят Албин Курти в социалните мрежи.

Нападението се е случило около 3 часа през нощта в Банска, Северно Косово. Убитият полицай е сержант, а раненият е от Гранична полиция. Нападателите са били тежко въоръжени професионалисти с маски, написа Курти.

Според министър-председателя на Косово става дума за атака, "организирана от Белград":

"Осъждаме това престъпно и терористично нападение. Организираната престъпност с политическа, финансова и логическа подкрепа от официален Белград атакува нашата държава. В тази битка ние защитаваме и прилагаме закона, защитаваме и съхраняваме гражданите, независимо от и независимо Косово. Престъпниците и техните командири ще се провалят, ще бъдат заловени, съдени и наказани. Правителството на Косово и държавните институции са готови и единни да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите."

Той изрази съболезнованията си към близките на загиналия полицай. Днес Курти публикува на страницата си снимка с ранения полицай, който е в добро състояние.

 

През май 2023 г. напрежението в Северно Косово се покачи след сблъсъци заради големия брой етнически сърби в района. Над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!