"По-силни сме от тероризма"

Последна промяна на 01 януари 2017 в 17:19 6015 15

Германската канцлерка призова да влезем с оптимизъм в Новата година и да се противопоставим на тероризма. Меркел няма да променя курса си в бежанската политика, а държавата ще се погрижи за сигурността на гражданите, пише Сабине Кинкарц за "Дойче веле".

В новогодишното си обръщение към германския народ канцлерката Ангела Меркел определи 2016 като "година на тежки изпитания", най-тежкото от които, без съмнение, беше ислямисткият тероризъм. На няколко пъти атентатори извършиха нападения в Германия през 2016 година: във Вюрцбург, Ансбах и Берлин.

В Берлин загинаха 12 души, след като тунизиецът Анис Амри се вряза с камион в множеството посетители на Коледен базар. 23-годишният извършител е пристигнал като бежанец в Германия. Това даде повод на Меркел да заяви, че е "особено горчиво и отвратително, когато терористичните нападения се извършват от хора, които уж търсят закрила в нашата страна". По думите на канцлерката, тези престъпления са подигравка с германската отзивчивост, но също и с всички, които действително се нуждаят и заслужават помощ.

Увереност и решимост

Мъката по загиналите и ранените е голяма. Това се усеща и в новогодишното обръщение на Ангела Меркел, която - редом със скръбта - излъчва обаче също и увереност: "Ние сме твърдо решени да се противопоставим на света на омразата и тероризма - с човещина и сплотеност."

Германската канцлерка и председателка на Християндемократическия съюз (ХДС) потвърждава досегашната си линия в бежанската политика: "На фона на кадрите от разрушения от бомбите град Алепо в Сирия имаме право да кажем колко важно и правилно беше, че нашата страна и през изминалата година помогна на тези, които действително се нуждаеха от нашата помощ - да дойдат при нас и да се интегрират."

Според канцлерката, терористите са "убийци, водени от омраза". А правовата държава и демокрацията са тяхната пълна противоположност: "Нашите ценности са по-силни от тероризма", увери Меркел и посочи, че държавата ще се противопостави на терора с нужната решителност, за да осигури на гражданите сигурност и свобода. "През 2017 година ще предприемем всички необходими мерки там, където са нужни политически или законови промени", обяви германската правителствена ръководителка.

В служба на демокрацията и хората

За Новата година Меркел си пожелава повече сплотеност и укрепване на демокрацията. Много хора свързват 2016 година с чувството, че светът е излязъл от релси. Поставени бяха под въпрос такива достижения, каквито са Европейският съюз и парламентарната демокрация, които уж не се грижели за интересите на гражданите. По този повод канцлерката заяви: "Що за изкривена картина! Да, Европа върви по-бавно и мъчително напред. Но ние, германците, никога не бива да се поддаваме на внушенията, че светлото бъдеще е в националните солови акции."

През септември в Германия ще се проведат парламентарни избори - тема, която не остана незасегната в новогодишното обръщение на канцлерката. В парламентарната демокрация има и спорове, припомни тя: "Аз съм за това да водим дебати, да спорим разпалено, но винаги - като демократи, които никога не забравят, че е чест да се служи на демокрацията и на хората."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7140

16

стринка минка

02.01 2017 в 01:52

А това се прави не за пари, а за много пари, които с честна интеграция не могат да се спечелят!!

-7140

14

стринка минка

02.01 2017 в 01:50

ЕС не трва да превръща своите граждани в мишена на терористите заради това "уж да няма ограничения". Какво означава някой (било тунезиеца или българския ц'иганин) да бъдат следени месеци наред и точно преди Коледа някой да разпореди да бъде снето от него наблюдението? Само едно - поръчка, в която са замесени и хора, които "уж ни пазят".

-7140

13

стринка минка

02.01 2017 в 01:36

От плодовете на демокрацията, не трябва да се възползват хора, които не я споделят. Всички националистически партии трябва да останат извън закона за функциониране на ЕС, да бъдат проследени паричните потоци от къде идват и да бъдат конфискувани. Ако това не стане, ЕС ще бъде прояден от мулците, които докараха брекзит, терористични атаки, отровното червено в бившата източна Европа и т.н. ит.н.

-7140

12

стринка минка

02.01 2017 в 01:26

ЕС трябва да стане третата сила, наравно с Русия и Китай, както беше замислен първовачално. Стига сме правили менани!!

16595

11

Умен

01.01 2017 в 23:53

За мен ЕС умря в момента в който Пеевски можеше да стане евро депутат, но отказа и прати там Дудучето си. Пеевски е доказателство, че всеки може да стане евро депутат... това мисля че казва достатъчно относно какви индивиди са вътре и се прегръщат с незнаещата английски Тиква. 15/15 спомняте ли си го? Как бе нали той измести Серж като първи в листата на БКП :D

16595

10

Умен

01.01 2017 в 23:50

Ти нареди Европа да пусне доброволно още малко терористи щом сме по-силни. Тая е основната причина за ислямизацията на Европа да си знаете. Тя направи първата стъпка, а слуги като Боко покорно я послушаха за да им отпуснат някой и друг милион за снимки с ленти, а и да му върнат запорирания милиард в Дубай.

2644

9

torbalancho

01.01 2017 в 22:53

https://www.vbox7.com/play:2f7d79b879

2644

8

torbalancho

01.01 2017 в 22:51

най големият кошмар на управляващите е свободата, понеже свободният човек не се командва!!!!!!

Сега ще кажат, дайте си свободата за да имате сигурност...

Гледайте филма В като вендета..

Кой допусна да се случи това, кой позволи да сменим свободата си за мълчание, естествено едни хора са по виновни от други, и скоро те ще си получат наказанието, но ако искате да намерите истинският виновник, просто погледнете в огледалото..

-6695

7

wayOff

01.01 2017 в 22:45

Да сглобяваме една хубава евро армия и да си турнем един смислен евро президент като отговорности т.е. Защитата на външните граници и външната политика за 27-те да стане единна като истинска конфедерация барем. Хайде до федерална Европа има време да мине ама е срам и резил бедна Русия да спасява Европа от сирийската криза........