''По обяд срещу Путин'' на руските избори - опашки пред секциите по призива на Навални

OFFNews 17 март 2024 в 11:50 4512 1

Обяд срещу Путин

Снимка Медуза

В Москва към 12:00 хората започнаха да се събират в избирателните секции. Опашки се образуват в централните райони на Москва, както и извън центъра, съобщи Медуза. 

Сътрудниците на Алексей Навални публикуват снимки на опашки в избирателни секции в района на Нова Москва, Жулебино, ВДНХ, Бауманская и други. 

Идеята за акцията „Обед срещу Путин“, която се състои в отиване в избирателните секции в 12:00 часа на 17 март и гласуване срещу настоящия президент или пускане на недействителна бюлетина, беше предложена от депутата от Санкт Петербург Максим Резник. Тя беше подкрепена от Алексей Навални, последван от други лидери на опозицията. 

Съратниците на политика нарекоха призива на Навални за участие в акцията „завет“ след неговата смърт в колонията Сибирски вълк. 

В Казан полицията не пусна хората да гласуват по обяд - казаха им да дойдат по-късно, съобщи местното издание Groza. Читатели съобщиха, че на няколко секции ги предупредили да дойдат „по-късно, след час-два“ или ще бъдет задържани, цитира Groza.  

Председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова съобщи, че избирателната активност в цялата страна с електронното гласуване е 61,37 %. В Москва до 10 часа сутринта на 17 март 4,2 милиона души са гласували в системата за дистанционно електронно гласуване (DEG) - това е 91% от регистрираните преди това избиратели. 

Най-големите протести обаче се случват извън територията на Руската федерация. Руснаци започнаха да се събират пред олството в столицата на Армения Ереван час преди събитието - според оценки на кореспондент на телевизия "Дожд" опашката е достигнала 600 метра.

Подобна ситуация се наблюдава в двата най-големи града на Казахстан Астана и Алмати. В Алмати край сградата на руското генерално консулство се образува опашка от няколкостотин метра, съобщава кореспондентът на Дойче веле. Очевидци смятат, че на опашка чакат поне 400 души.

Една от най-големите опашки се изви пред посолството в столицата на Киргизстан Бишкек, където дойдоха около 2000 души. 

Протестът у нас 

Дълга опашка се изви и пред посолството на Русия в София. 

Организатори на събитието са Мария Капон, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от гражданското сдружение "Ние идваме".

"Изборът e между достойнството и безчестието, между свободата и страха, между войната и мира", се казва в съобщението на сдружението. 

Организаторите на акцията призоваха хората да се присъединят и да окуражат всички руски граждани, които се осмелят да подкрепят свободата, мира и демокрацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!